Societat

Les pensions gironines, 100 euros per sota de la mitjana

L'import mitjà de les pensions contributives és de 794 euros quan a tot el país és de 900

Sant Feliu, Palafrugell, Lloret i Olot, pobles catalans de més de 20.000 habitants amb pensions més baixes

L'import mitjà de les 145.045 pensions contributives que rebien l'any passat els ciutadans de les comarques gironines és inferior en més de 100 euros a la mitjana catalana. Concretament, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), la mitjana de les pensions gironines era de 794 euros mentre que a tot Catalunya era de 900. Això suposa que els pensionistes gironins cobren de mitjana un 11,8% menys. Les dades per comarques mostren que hi ha variacions significatives –entre el Gironès (880 euros de mitjana) i el Baix Empordà (744) la diferència és de 136 euros– però totes les de l'àmbit gironí estan per sota la mitjana catalana. En el cas del Baix Empordà l'import mitjà arriba a ser un 17,3% inferior al del total de Catalunya.

L'Idescat ha publicat per primer vegada dades detallades de l'import mitjà de les pensions contributives als municipis de més de 20.000 habitants. I el que està a la cua de tot el país és Sant Feliu de Guíxols, amb una mitjana de només 745 euros. Això són 361 euros menys que la mitjana del poble líder, Sant Cugat del Vallès (1.106). Dit d'una altra manera, els pensionistes de Sant Feliu cobren un terç menys que els de Sant Cugat.

Els altres pobles del final del rànquing també són gironins. Just per sobre de Sant Feliu se situa Palafrugell, amb una mitjana de 749 euros, i molt a prop es queda Lloret de Mar, amb 750. El quart gran municipi per la cua és Olot (771). Després hi ha Amposta (783) i després un altre gironí: Figueres, amb 787 euros de mitjana.

L'única gran població gironina que supera la mitjana catalana de 900 euros, és la capital, Girona, amb 929 euros.

Tipus de règim

L'Idescat apunta que un dels factors que explica les grans diferències que hi ha entre comarques i municipis en l'import mitjà de les pensions contributives és la major o menor presència de pensions provinents del règim especial de treballadors autònoms (RETA), ja que generalment són més baixes (621 euros de mitjana a tot Catalunya) que les del règim general (963). Aquesta regla, però, no acaba de funcionar a les comarques gironines, ja que si bé la que té més proporció de pensions d'autònoms, l'Alt Empordà (amb un 34,2% de pensions provenen del RETA), és una de les que tenen un import mitjà més baix, la segona amb més proporció de RETA,
el Pla de l'Estany (28,7%), és la tercera comarca gironina amb un import més alt.

Pel que fa al tipus de pensió, cal destacar que la Garrotxa és la tercera comarca catalana amb major proporció de pensions de jubilació (67,9% del total), rere la Terra Alta i el Priorat (68,3% totes dues).

El Ripollès, on hi ha més pensionistes

El Ripollès és la comarca gironina on hi ha més pensionistes, ja que 3,4 de cada 10 habitants ho són. Només hi ha una altra comarca a Catalunya amb un índex més alt: el Berguedà, amb 3,5. Al costat contrari se situa l'Alt Empordà amb només 1,7 pensions per cada 10 habitants. En el rànquing català està empatada amb el Tarragonès i només té darrere la Cerdanya (1,6) i la Vall d'Aran (1,4).

Pel que fa als municipis de més de 20.000 habitants, cal destacar que Lloret de Mar és el que té l'índex més baix de tot Catalunya (1,1) empatat amb Salou. Només hi ha dos grans municipis gironins per sobre la mitjana catalana: Olot (2,7) i, per poc, Sant Feliu de Guíxols (2,2).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia