Societat

La Marxa per la Dignitat de Barcelona clama contra la política econòmica

La protesta reuneix dues mil persones sota un gran aiguat

Col·lectius amb problemàtiques socials diverses clouen la setmana de reivindicació a tot l'Estat

Amb el lema “Pa, treball, sostre i dignitat”, i també sota una intensa pluja, va transcórrer ahir la Marxa per la Dignitat de Barcelona. Una manifestació que va servir per cloure una setmana de reivindicacions ciutadanes de col·lectius socials molt diversos, units ahir en la protesta contra el govern estatal, el govern català i els bancs. Es van fer manifestacions de magnitud diversa a 40 ciutats de tot l'Estat. A Barcelona es van aplegar prop de dues mil persones.

La política econòmica va ser l'objectiu principal de les crítiques. Convocaven les manifestacions el sindicat CGT i desenes de col·lectius que des de fa temps protesten contra les retallades, la pèrdua de drets socials, el desallotjament d'habitatges, la corrupció política, els bancs, la pèrdua de llocs de treball, la davallada dels salaris, la llei d'educació actual... Les marxes tenen el suport de la UGT i CCOO, tot i que no les convocaven, perquè els organitzadors consideren que les dues grans centrals formen part del règim econòmic que ha generat la crisi.

A Barcelona es van fer sentir crits contra la política econòmica de Mariano Rajoy i d'Artur Mas, i contra les retallades en sanitat i educació, sobretot. La Setmana per la Dignitat ha servit per aglutinar els diversos col·lectius que protesten en els últims anys i per promoure “actuacions conjuntes i al carrer”, d'acord amb el comunicat final llegit a la marquesina de l'estació de Sants.

A l'Estat espanyol, destaca l'espectacular manifestació de Madrid. Col·lectius del moviment dels “indignats”, Podem i Esquerra Unida van aplegar milers de persones fins a omplir la plaça de la Puerta del Sol. Les principals crides van ser per reclamar un canvi en la política econòmica que “eviti que els joves hagin de marxar a treballar a l'estranger”, s'assenyalava en el comunicat que es va llegir. Així mateix, es va demanar a Rajoy que vagi a algun menjador social, atès que “cada cop n'hi ha més”. Els grups valoraran les pròximes setmanes les manifestacions per preparar noves mobilitzacions conjuntes el 2015.

LA XIFRA

40
ciutats
de tot l'Estat van fer ahir manifestacions per reclamar dignitat i una societat més justa.

LA FRASE

Milers de ciutadans no tenen garantit ni el pa, ni la feina ni una llar
Cayo Lara
secretari general d'iu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia