Societat

El temporal s'acarnissa amb l'Empordà

víctima· Una noia de 20 anys desapareix al riu Llierca, a la Garrotxa, i un home de 73 anys mor a la Catalunya Nord destrosses· La llevantada propicia l'esfondrament de la Rambla de Figueres, el municipi més afectat

Figueres estudia demanar la declaració de zona catastròfica

La llevantada que des de divendres afecta Catalunya va prosseguir ahir amb conseqüències funestes: a la Garrotxa una noia de 20 anys va caure al riu Llierca i en el moment de tancar aquesta edició se la seguia donant per desapareguda, i al Rosselló, a Catalunya del Nord, un home de 73 anys va morir d'un atac de cor quan la riuada es va endur el seu cotxe, amb ell a dins. El temporal es va acarnissar especialment amb l'Alt Empordà, on es van produir els principals danys materials. El més estrident, l'esfondrament de part de la Rambla de Figueres a primera hora del matí. El municipi, que va quedar incomunicat per carretera durant part del dia, estudia demanar la declaració de zona catastròfica.

La jornada va transcórrer entre alertes per possibles inundacions i desbordaments de rius –principalment el Ter, la Muga, el Llobregat, el Fluvià i el Foix–, talls de trànsit –vuit carreteres van resultar afectades, la majoria a l'Alt Empordà– i sortides dels bombers, que van haver de desallotjar una família del municipi d'Alàs i Cercs (Alt Urgell) per precaució després que es desplomés un habitatge en runes d'un solar adjacent. Des de l'inici de l'episodi de pluges i fins ahir al vespre el telèfon 112 d'emergències va rebre 1.803 trucades.

El municipi que ahir es va endur la pitjor part va ser Figueres, on el desbordament de la riera de Galligans, que transcorre per sota de la Rambla, va propiciar que s'inundés el passeig, convertint-lo en un autèntic riu. L'origen de l'esfondrament va ser el trencament de part d'un mur de contenció situat en el tram que cobreix la riera.

La força de l'aigua va comportar destrosses en el mur, cosa que va fer que cedís part del paviment i s'obrís un esvoranc d'uns 10 metres de llargada per 4 d'amplada que es va engolir un fanal.

Amb l'esfondrament es van descalçar dos plataners centenaris, que en caure van destrossar unes paradetes de la fira de Nadal. La Guàrdia Urbana va acordonar ràpidament la zona. En l'àrea afectada, hi va quedar prohibida la circulació dels vehicles i dels vianants perquè part de la Rambla va quedar desfalcada. Ja ahir, es va començar a treballar per reforçar tant el mur danyat com els fonaments dels habitatges més pròxims.

A més, per evitar mals majors, ahir es va recomanar als veïns de la Rambla que tenen accés al seu immoble per aquesta part que es traslladessin a un domicili alternatiu mentre durin els treballs.

Des de primera hora del matí, es va constituir un gabinet de crisi, integrat per Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i tècnics per analitzar els desperfectes de la llevantada a la ciutat. Es va posar en marxa, entre altres, un dispositiu de vehicles especials per poder realitzar el transport de gent gran i de persones amb mobilitat reduïda; i es va habilitar el poliesportiu municipal com a centre d'acollida.

El pavelló, de fet, ja es va fer servir dissabte a la nit, quan s'hi van refugiar una vintena de persones que havien anat de festa i que en sortir dels locals d'oci es van trobar els seus vehicles atrapats per l'aigua.

El conseller de Territori i exalcalde de Figueres, Santi Vila, va visitar ahir la zona i va voler donar un missatge de tranquil·litat als veïns afectats “perquè les actuacions que s'estan fent garanteixen la seguretat de tota la línia d'edificacions” més properes a l'esvoranc, totes elles “molt velles”, va dir.

Vila hi afegia que aquesta “ha estat la prioritat amb què treballa la ciutat”. També l'alcaldessa, Marta Felip, va fer una visita a la Rambla a la tarda i va apuntar que només es va haver de desallotjar tres veïns, a més dels residents de la Fundació Altem, que van ser traslladats per precaució a l'hospital de Figueres.

En vista dels danys particulars, el consistori instal·larà avui una oficina d'atenció per assessorar tots els veïns afectats. Felip va apuntar que s'estudia demanar la declaració de zona catastròfica.

Va considerar que “hi ha motius” per fer-ho, però el consistori esperarà que el nivell de l'aigua baixi per comprovar quin ha estat el dany real.

LES XIFRES

1.803
trucades
va rebre, des de l'inici del temporal i fins ahir al vespre, el telèfon 112
90
km/h
és la velocitat màxima de les ratxes de vent d'ahir a l'Ebre, el Pirineu i la costa nord de Barcelona i Girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia