Societat

Doblement vulnerables

Les associacions que treballen a favor dels discapacitats lamenten que la crisi hagi agreujat les dificultats del col·lectiu en tots els àmbits

Reclamen a les administracions que garanteixin sobretot el dret al treball

Mifas reitera la seva preocupació pel copagament de serveis
El Clúster Èxit es va formar per fer front als efectes de la crisi

Sortir de la situació de la doble marginació que pateixen a causa de la pròpia situació de vulnerabilitat i la que els ha vingut, provocada per la crisi. Aquesta és la principal reivindicació que les associacions de les comarques gironines que treballen a favor dels diferents tipus de discapacitats –físics i psíquics– van fer ahir amb motiu de la commemoració del Dia del Discapacitat. “En època de bonança, els discapacitats ja teníem dificultats per sortir-nos-en perquè som un col·lectiu especialment vulnerable. I la crisi l'únic que ha fet ha estat agreujar aquesta situació”, va exposar ahir Albert Carbonell, president de Mifas, l'associació de discapacitats físics de les comarques gironines, una de les entitats més grans del territori, amb 4.000 associats. Mifas reitera la seva preocupació per la inserció laboral dels discapacitats físics, pel copagament del serveis i pel futur desplegament de la nova llei d'accessibilitat, aprovada recentment.

La presidenta del Clúster Èxit Girona, Núria Martínez, es va pronunciar en el mateix sentit que Carbonell. “Arran de la crisi, s'ha generalitzat la vulnerabilitat, sovint sense tenir en compte que els discapacitats abans ja eren vulnerables. De manera que ara pateixen una doble discriminació”, exposa Martínez. Una discriminació que, segons Martínez, gerent de la Fundació Drissa, que es dedica a la inserció laboral de persones amb malaltia mental, es deixa sentir especialment en l'àmbit del treball. En el cas de les persones amb malaltia mental, les dades són clares. L'any 2011 a Catalunya hi havia 12.000 discapacitats en centres especials de treball, dels quals 1.200 estaven afectats per alguna malaltia mental. Però l'any següent, la taxa d'ocupació d'aquest grup va caure un 14%. Una davallada que, segons Martínez, és extrapolable a la resta d'afectats per algun tipus de discapacitat. “El dret al treball no està protegit de cap forma especial”, lamenta Martínez.

El clúster que presideix Martínez està format per nou entitats que treballen a favor de la inserció laboral de persones i col·lectius en situació de risc d'exclusió social i es va crear justament per intentar fer front, plegats, als efectes de la crisi.

A les comarques gironines, el col·lectiu de discapacitats està format per un total de 39.057 persones, segons dades del 2013 facilitades pel Departament de Benestar Social i Família. Representen un 7,7% de les 501.859 que hi ha a tot Catalunya. La major part dels afectats per alguna discapacitat es troben a la comarca del Gironès, amb 11.054 persones, seguida de la Selva, amb prop de 9.000. El Baix Empordà, amb 6.541 discapacitats, i l'Alt Empordà, amb 6.098, concentren també una gran part d'aquesta població.

LES XIFRES

39.057
discapacitats
hi ha a les comarques gironines, prop del 8% dels 500.000 que viuen a Catalunya.
14
per cent
va disminuir el 2012 el nombre de malalts mentals que tenien un lloc de treball.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia