Societat

Malala recull el Premi Nobel de la Pau a Oslo

El Comitè del Nobel reconeix la lluita en favor dels drets del infants de la jove pakistanesa, tirotejada el 2013 pels talibans quan anava a l'escola

L'activista comparteix el premi amb l'indi Kailash Satyarthi, fundador d'una ONG que denuncia l'esclavatge i l'explotació laboral de menors

Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi han recollit aquest dimecres a Oslo el Premi Nobel de la Pau en reconeixement de la seva tasca pels drets dels infants.

Malala, de 17 anys, es va convertir el 2012 en una icona global de la lluita per l'educació dels infants i, especialment de les nenes, quan va ser tirotejada pels talibans quan anava a l'escola. Però des d'anys abans ja escrivia un blog on denunciava les accions del règim talibà a la vall del riu Swat, on vivia. Actualment segueix amenaçada de mort, fet pel qual resideix i estudia al Regne Unit. El 2013 va rebre el Premi Internacional Catalunya.

L'altre guardonat d'aquest any, l'activista indi Kailash Satyarthi és fundador d'un moviment social que uneix ONG de tot el món per denunciar l'esclavatge i l'explotació laboral de nens i nenes.

El president del Comitè del Nobel, Thorbjorn Jagland, ha assegurat durant la cerimònia d'aquest dimecres a Oslo que els dos premiats són el millor exemple de conscienciació en contra de “l'explotació i l'esclavatge infantil” i a favor del “dret a l'educació”. Jagland ha afirmat que “els talibans i l'Estat Islàmic odien el coneixement” i que no hi ha res “més allunyat de l'Islam que posar bombes contra innocents o tirotejar una nena que vol anar a l'escola”.

El responsable de l'entrega del guardó ha destacat el fet que els dos guanyadors del premi d'enguany siguin de dos països enfrontats com un exemple “que el món necessita: unitat i fraternitat entre nacions”.

En la seva interenció, Malala també ha celebrat que dues nacions històricament enfrontades comparteixin el premi, que no considera “la fi, sinó el principi” de la lluita per l'educació dels nens en països com el Pakistan o l'Índia. La jove pakistanesa ha dedicat el guardó als nens que volen “educació”, “pau” i “canvis”.

De la seva banda, Satyarthi ha qualificat el premi com una oportunitat per “compartir els somnis i aspiracions dels nostres nens, perquè tots són els nostres nens”. L'activista ha reivindicat que una part de la despesa militar mundial “podria portar els nens a l'escola”.

Altres candidats a rebre el Nobel de la Pau aquest any van ser el papa Francesc o el fundador de Wikileaks Edward Snowden.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia