Societat

Més possibilitats de premi

La loteria catalana incorpora aquest any dos premis més, fins a cinc de principals, i noves terminacions

Ja s'han comprat un 41% dels números posats a la venda des de l'estiu i es recaptaran 50 milions

La loteria catalana incrementa aquest any en un 20% les possibilitats de guanyar algun premi gros. La Grossa de Cap d'Any, que se sorteja el 31 de desembre, amplia de tres a cinc els principals premis i incorpora també noves terminacions, com les de les centenes, consistent en 25 euros per cada bitllet de 5 euros, si coincideix amb les tres primeres xifres de qualsevol dels cinc números guanyadors.

La directora general de Tributs i Joc, Elsa Artadi, va donar ahir detalls del sorteig del 2015, el segon especial de Cap d'Any que organitza la Generalitat. Es faran cinc extraccions, una per cada premi gros. Els bombos disposaran de dispensadors de boles, per evitar que puguin caure.

El sorteig posa a la venda 50 milions d'euros, 20 més que el del 2013, i cada número té cent bitllets de 5 euros cadascun. L'import venut de cada número serà de 500 euros, en lloc dels 150 del 2013. L'ampliació pretén evitar que els comerciants que la venen se'n quedin sense, tal com va passar en alguns casos l'any del debut. El primer premi guanya 20.000 euros per euro jugat. Els anteriors i posteriors dels cinc primers premis també resultaran compensats. En total, són cent mil números al bombo, del 00000 fins al 99999.

La segona edició del sorteig coincidirà amb un toc humorístic. La direcció general de Tributs i Jocs ha contractat la productora de Minoria Absoluta per organitzar l'acte. Es tornarà a celebrar al Teatre Nacional de Catalunya el dia 31 a les 11.30 (TV3). Presentat també per Helena Garcia Melero, incorpora com a segon presentador el també periodista Marc Giró. Durarà poc més de mitja hora. Si es vol assistir al sorteig de manera presencial, caldrà sol·licitar-ho a través del Facebook de Loteries de Catalunya.

Pel que fa al ritme de vendes, tant la loteria catalana com també l'estatal extraordinària de Nadal estan detectant una lleugera millora respecte dels últims anys: “Encara difícil de mesurar i xifrar”, explicava ahir Artadi. La loteria catalana ha venut ja 21 milions d'euros en bitllets, un 41% del total, des que es va posar a la venda a finals d'estiu. “El ritme i repunt de vendes és bo, però cal tenir en compte que un 80% de les vendes es concentren durant les últimes setmanes, a partir del mes de desembre.” L'any passat es van recaptar 25 milions.

Un 70% del que es recapta es destina a premis. La resta, a finançar programes socials, a través del Departament de Benestar Social i Família, segons la llei de les loteries catalanes. El sorteig del 2013 va acabar destinant 5,8 milions d'euros a programes i serveis de prevenció per a la infància i l'adolescència en risc o en situació de vulnerabilitat. Mig premi de la Grossa va tocar l'any passat a Llicà d'Amunt. L'altra meitat no s'havia venut i va quedar per a la Generalitat.

LES FRASES

Mantenim la idea de crear un altre sorteig especial, a l'estiu, però no pel 2015
Elsa Artadi
directora general tributs i jocs

LES XIFRES

Volem que l'humor estigui present en el dia del sorteig
5
euros costa cada bitllet. Hi ha uns 25.000 punts de venda, entre estancs, comerços i espais habituals.
500
milions d'euros gasten els catalans en la loteria estatal de Nadal i 130 en la de Reis. 50 en la Grossa.

La grossa estatal es paga a la tarda

El sorteig extraordinari de Nadal de tot l'Estat del dia 22 repartirà més de 24 milions en premis que, per primer cop, es podran començar a cobrar a partir de les sis de la tarda del mateix dia. Quan els notaris acabin de revisar les boles penjades als filferros del sorteig, ja seran oficials i es podran cobrar. De fet, es passarà més temps a revisar les boletes dels premis que a habilitar el pagament a través dels terminals a les administracions de loteria, sempre que es cobrin per dècims, i no les participacions que en fan les entitats. Un 70% del que es recapta es destina a premis. La resta ingressa a Hisenda. La grossa de Nadal està premiada amb 4 milions d'euros cada sèrie, dividida en dècims de 20 euros cadascun. Serà el segon any que els guanys de la loteria de Nadal tributin a Hisenda, en un 20%, malgrat que no se suma als guanys que sumen la base imposable de l'IRPF, i per tant, no afecten a l'hora de demanar alguna beca o ajuts socials.

Les ciutats de Madrid, Barcelona i Sevilla lideren el rànquing d'indrets on ha tocat la grossa de Nadal. Mai l'han rebut a la demarcació de Tarragona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia