Societat

El Vallès vol ajudes per recuperar-se de la ventada

Encara quantifiquen els danys i hi ha 6.500 usuaris sense llum

Terrassa, Castellar, Sant Llorenç, Vacarisses i Ullastrell acudiran a Diputació, Generalitat, Estat i Europa

Dia de neteja, de balanç i de dol al Vallès Occidental. Passejar pels carrers de poblacions com Terrassa, Sabadell o en urbanitzacions, zones boscoses i polígons de Castellar, Sant Llorenç, Ullastrell o Vacarisses, entre altres, era un espectacle dantesc amb centenars d'arbres caiguts arreu i destrosses de tot tipus. Tant és així que molts municipis encara estaven ahir fen recompte de tots aquests danys amb l'objectiu de sol·licitar ajuts extraordinaris a totes les administracions que sigui possible. El primer d'anunciar-ho públicament va ser l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, però poc després Castellar s'hi afegia anunciant danys per valor de 650.000 euros i que coordinadament amb Matadepera, Sentmenat i Sant Llorenç Savall i el consistori egarenc on primer acudiran és a la Diputació de Barcelona. Ballart deixava clar que un cop hagin quantificat els danys buscaran “totes les escletxes possibles” per obtenir ajudes de la Generalitat, l'Estat i també europees.

I és a Terrassa on segurament el temporal va produir més destrosses al nucli urbà, però sobretot personals. L'alcalde confirmava, després de participar en el minut de silenci davant l'Ajuntament, que la segona víctima aixafada per la caiguda del mur, a més del jove de 27 anys, era una adolescent de 16 anys d'origen marroquíque va costar d'identificar perquè havia quedat desfigurada. El mur que va caure el va aixecar Immobiliària Colonial, propietària d'aquesta pastilla de 60.000 m² on hi ha l'antiga AEG, que va tancar portes el 2005 i que des del 2007 té aprovats el projecte d'urbanització i la reparcel·lació del sector per crear nous vials, una plaça i un màxim de 786 pisos, un 30% dels quals seran protegits. Fins i tot s'havia especulat i tenia un espai reservat per la possibilitat de que s'hi ubiqués un Corte Inglés. Malgrat aquest temps de deixadesa de l'espai, Ballart va assegurar ahir que no tenien constància de queixes ni de cap “requeriment sobre l'estat del mur”. El consistori ha obert un expedient informatiu per veure en quines condicions està i, si cal, demanar les responsabilitat que calguin. Ballart coincidia en la diagnosi fet pel departament d'Interior de que “res indica que el mur estigués en mal estat”.

Les zones més afectades al municipi van ser el parc de Sant Jordi i el cementiri, tancats al públic, i l'alcalde va firmar un decret d'emergència per agilitar els tràmits per contractar el personal necessari per reparar els desperfectes, mentre tampoc es va fer classe a les escoles Marià Galí, el Vallès i la d'educació infantil Núria. El consistori també va crear un punt d'atenció a les oficines de la plaça Didó per centralitzar les demandes ciutadanes de gent que no té asseguradores i agilitzar les gestions per reclamar als que si en tenen. Ballart va recordar que el consistori té una assegurança de responsabilitat patrimonial per assumir danys causats per elements de propietat municipal.

A la resta de la comarca els serveis es van anar normalitzant a poc a poc mentre bombers, policies, brigades municipals, ADF i operaris de concessionàries treballaven per retirar arbres i elements caiguts i recuperar els subministres. També ho va fer el servei de transport escolar que presta el consell comarcal, que només va tenir afectacions a dues rutes de les sis que havien patit alteracions o suspensions: la de l'institut J.V. Foix de Rubí i a l'escola d'educació especial El Pi de Terrassa, sense llum.

Els Bombers de la Generalitat encara van fer la nit de dimarts a dimecres arreu de Catalunya 113 sortides i, des del matí fins al migdia, 229 relacionades amb el vent, sobretot al Vallès Occidental. Per tenir una idea de l'afectació a la comarca, però, només cal tenir en compte que de les 2.604 trucades fetes al 112 durant tot l'episodi de forts vents, la meitat es van realitzar des del Vallès Occidental. I entre Sabadell i Terrassa van sumar el 40% de les trucades.

A Sabadell ahir al matí, encara hi havia línies d'autobusos que havien canviat el recorregut a causa del fort vent i, per falta de subministrament elèctric i calefacció, l'escola La Floresta, restava tancada. A Castellar del Vallès una cinquantena de persones treballaven per reparar els desperfectes que ahir encara afectaven a les urbanitzacions, per importants acumulacions d'arbres caiguts, i al centre de la ciutat on, per exemple, el vent va malmetre la coberta de l'Espai Tolrà. Diverses fàbriques del polígon del pla de la Bruguera també van patir desperfectes com la caiguda d'un mur i de la part del sostre. La manca d'electricitat a l'escola Bonavista es va solucionar ahir amb la instal·lació d'un generador elèctric però hi havia abonats sense servei a diferents urbanitzacions com l'Aire-Sol A-B.

Aquest també era el cas del municipi d'Ullastrell, on la brigada municipal treballava ahir al matí a Ca n'Amat per netejar part dels accessos- van caure arbres de grans dimensions- i facilitar la recuperació de la llum. La ciutat va quedar aïllada per carretera durant unes hores perquè hi havia molts arbres caiguts i sense llum fins a de la nit quan, almenys, al centre es va recuperar el subministrament.

Al Vallès Oriental el vent va arrencar de soca-rel el xiprer centenari de la placeta de l'església de la Doma de la Garriga, que allotja el cementiri i l'església romànico gòtica, deixant al descobert ossos d'una fossa comuna que es va habilitar en aquell punt a corre-cuita cap al final de la guerra civil.

Altres municipis com Ripollet i Cerdanyola, també es va treballar per netejar elements caiguts pel vent. A Cerdanyola es van trencar tres claraboies de vidre del mercat de les Fontetes i a Ripollet es va haver de retirar trossos de façana a les antigues pistes de l'Esbart.

LES XIFRES

6.500
usuaris
encara estaven sense llum ahir a les set de la tarda a les comarques del Vallès Occidental i Oriental.
2.604
trucaes
va registrar el 112 durant tot l'episodi de forts vents a Catalunya, la meitat del Vallès Occidental
342
sortides
van fer encara els Bombers de la Generalitat durant la nit de dimarts i dimecres al matí pel vent.
460
tècnics
i operaris de Fecsa-Endesa treballaven ahir per restablir el servei de clients.

Usuaris sense llum i trens restablerts

Endesa treballava ahir per restablir la normalitat del subministrament elèctric a molts usuaris després que dimarts a la una del migdia, en plena ventada, fins a 34.000 abonats es quedessin sense servei al Vallès i més de 42.000 a Catalunya. A les set de la tarda encara n'hi havia 6.500, bàsicament concentrats entre els dos vallesos, uns 2.000 al Vallès Oriental repartits entre Sant Pere, Sant Esteve, Fogars, les Franqueses, Santa Eulàlia, Caldes, Vallgorguina, Montseny, l'Ametlla, Bigues i Riells, la Llagosta i Sant Feliu de Codines. A l'Occidental en quedaven sense subministre a Sabadell, Rubí, Terrassa, Sentmenat, Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall. En indrets com a Sentmenat i Castellar van arribar a un acord perquè es col·loquessin grups electrògens i generadors per tal de restablir el servei elèctric tant de baixa com de mitja tensió. La companyia va desplegar fins a 460 tècnics i operaris per localitzar i reparar les línies i torres malmeses per la caiguda d'arbres.

D'altra banda les comunicacions ferroviàries també es van restablir ahir. Poc abans de les vuit del matí tornaven a circular trens per les dues vies de rodalies R4 entre Sabadell, Terrassa i Manresa després que fins a 28 tècnics d'Adif i dues vagonetes d'electrificació participessin en la retirada de deu arbres caiguts i la reposició de 120 metres de catenària. El restabliment de la R3 entre la Garriga i Sant Martí de Centelles, a Osona, no es va produir fins el migdia, un cop es va treure el comboi foradat per un arbre. El maquinista, que va quedar ferit greument d'una cama, segueix ingressat a l'UCI de l'Hospital General de Granollers en estat greu però estable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia