Societat

El territori, al ritme de La Marató

La societat civil i les institucions han programat desenes d'activitats aquest cap de setmana

Les comarques gironines es tornaran a bolcar, un any més, en La Marató de TV3, que aquest any té com a objectiu recaptar fons per a la recerca sobre les malalties del cor. La implicació de la ciutadania en aquest gran esdeveniment solidari és tan important que a gairebé tots els municipis de la demarcació (221) s'ha organitzat aquest cap de setmana algun tipus d'activitat de caràcter divulgatiu, cultural, infantil, musical, esportiu o simplement lúdic. Tot i que bona part de les activitats es desenvoluparan aquest cap de setmana, els dies previs i posteriors a la jornada també s'han d'incloure en l'agenda solidària. Ahir, pacients que fan rehabilitació cardíaca a l'hospital de Salt i treballadors del centre ja van començar a pedalar a favor de La Marató.

A la ciutat de Girona es començarà avui a escalfar motors amb la jornada L'esport amb (el) cor, organitzada per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), en la qual esportistes d'elit catalans que han patit una malaltia del cor o que hi conviuen explicaran les seves experiències. En l'acte, que tindrà lloc a partir de les sis de la tarda al centre cultural La Mercè, hi participarà el prestigiós cardiòleg Ramon Brugada, que farà de moderador, i es podrà escoltar el testimoni de la campiona del món de raids d'aventura, Emma Roca. Unes hores més tard, el centre d'atenció es desplaçarà a la sala Platea, on s'ha organitzat, de manera conjunta amb La Tornada, un concert benèfic de tres hores de durada amb les actuacions de Bonobos, Acousters, Trast, Jordi Ninus i Sotrac.

Demà, La Marató de TV3 arrencarà a Girona amb la vuitena edició de La Marató. I, com en les darreres cinc edicions, els corredors aniran acompanyats dels bombers, que aniran vestits amb l'equip d'intervenció complet. A dos quarts de set de la tarda, l'auditori de La Mercè serà l'escenari d'una desfilada de moda per iniciativa de Model On Top.

Després de la bona acceptació, l'any passat, de la iniciativa, l'Ajuntament de Riudellots de la Selva tornarà a organitzar durant tot el cap de setmana la 2a Fira Expo de Playmobil, en què es podran veure dos diorames gegants, de pirates i medieval. Per avui, a Cassà s'ha organitzat una marató de teatre; a Vilablareix, es farà una arrossada popular i una passejada solidària de ponis, i a Besalú, a partir de les onze del matí, se celebraran els Jocs del 1714 i es muntarà un “arbre dels desitjos”. Així mateix, a Llançà, es proposen diverses activitats per caminar i córrer: una marxa, una cursa infantil i un entrenament oficial de la mitja marató de l'Albera; a Banyoles, es farà una pedalada popular a l'Estany, i a Sant Esteve d'en Bas, l'Associació Amics del Tren Olot-Girona farà circular el tren pel circuit del parc de l'Estació.

221
municipis gironins
s'han bolcat en l'organització d'activitats benèfiques.
2.000
activitats populars
formen part de l'agenda d'actes que tindran lloc arreu de Catalunya per aquesta gran causa.

Prop de 400.000 euros per a un projecte de la UdG

Un projecte coordinat per Xavier Lladó –investigador i professor del departament d'arquitectura i tecnologia de computadors i membre del grup de recerca Visió per Computador i Robòtica (Vicorob) de la UdG– en què també participen radiòlegs i neuròlegs de l'hospital Josep Trueta de Girona, el parc hospitalari Martí i Julià de Salt, el Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron, ha estat finançat amb 399.969 euros per la Fundació La Marató de TV3 per un període de tres anys. Els fons provenen de La Marató de l'any passat, en què es van recollir més d'11 milions d'euros, que es van destinar a 44 projectes de recerca.

Els investigadors principals del projecte, Xavier Lladó, Joan Carles Vilanova i Jordi Río, han explicat que la iniciativa, de nom BiomarkEM.cat, té com a objectiu principal desenvolupar un programari aplicable a la pràctica clínica en les unitats especialitzades d'esclerosi múltiple i centres de radiologia que permeti, mitjançant ressonància magnètica, identificar de manera més ràpida les lesions característiques d'aquesta malaltia, quantificar el grau d'atròfia cerebral dels pacients afectats i, a més, facilitar la quantificació i la valoració d'aquestes alteracions al llarg del temps. A més, el programari es dissenyarà per poder ser compatible amb els tres tipus principals d'equips de ressonància magnètica que hi ha als hospitals d'arreu del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia