Societat

Onze detinguts en una operació contra grups anarquistes violents a Barcelona

Els Mossos despleguen un important dispositiu a l'edifici ocupat de la Kasa de la Muntanya, a Gràcia, a l'Ateneu Llibertari de Sant Andreu i al barri del Poble Sec

L'operació està coordinada per l'Audiència Nacional i també s'està desenvolupant a la Comunitat de Madrid

Onze persones han estat detingudes en les últimes hores en una operació contra grups anarquistes, gran part d'elles a Catalunya. Els Mossos d'Esquadra han desplegat un important dispositiu a l'edifici ocupat de la Kasa de la Muntanya, a Gràcia, a l'Ateneu Llibertari de Sant Andreu i al barri del Poble Sec. En total s'han escorcollat una desena de pisos i locals.

L'operació, batejada com a cas Pandora, està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez, qui ha declarat el secret de les actuacions sobre aquesta presumpta organització anarquista a la qual s'atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius.

La majoria dels detinguts ho han estat a Catalunya, encara que hi ha també almenys un arrestat per la Guàrdia Civil en la Comunitat de Madrid.

Els agents han efectuat catorze escorcolls. Vuit d'aquests s'han dut a terme en domicilis de Barcelona, on s'han fet vuit detencions, tres registres més s'han fet a la 'Kasa de la Muntanya' de Gràcia, a l'Ateneu del Palomar, al barri de Sant Andreu, i a l'Ateneu Anarquista del Poble Sec. Els altres tres registres s'han realitzat a Sabadell, Manresa i un altre a Madrid, on hi han participat agents de la Guàrdia Civil, on s'ha fet una detenció en cada escorcoll. Cap de les detencions s'ha fet en els casals llibertaris.

“Grup criminal amb finalitats terroristes”

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que els Mossos d'Esquadra investiguen aquest grup des del 2012 per la “col·locació i tramesa” i “l'aparició sovintejada d'artefactes” i se'ls atribueix un delicte de pertinença a grup criminal amb finalitats terroristes. El cas va arribar a l'Audiència Nacional fa uns sis mesos.

Espadaler ha volgut deixar clar que l'operació és contra l'anarquisme “violent” i que l'entrada als ateneus llibertaris i a la Kasa de la Muntanya eren només per escorcollar els locals, no pas per fer-hi detencions ni desallotjar-los

L'operació, en el marc del cas Pandora, continua oberta i en les properes hores els detinguts seran traslladats a Madrid per passar a disposició del magistrat Javier Gómez Bermúdez.

Un bomber entre els detinguts

Entre els onze detinguts pels Mossos d'Esquadra en l'operació hi ha un bomber del cos de Bombers de Barcelona. Així ho ha confirmat el tinent d'alcalde de Seguretat a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn.

La nota de premsa dels Mossos d'Esquadra enviada aquesta matinada informant de l'operació es limita a dir: “Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra, en el marc del cas Pandora, estan duent a terme un operatiu per desarticular una organització terrorista de caire anarquista a la que se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius. Des d'aquesta matinada els mossos han detingut a diverses persones pel delicte de pertinença a una organització criminal amb finalitat terrorista de caire anarquista”. No concreten quins atemptats exactament se'ls atribueixen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia