Societat

Tres anys per tenir el pla d'accessibilitat o per revisar-lo

Mifas valora positivament que la nova normativa obligui els ajuntaments a dotar-se d'aquesta eina o bé a actualitzar-la

L'entitat dubta de l'eficàcia del règim sancionador

Els municipis que encara no disposin de pla d'accessibilitat l'han de redactar en un termini de tres anys, i aquells que en tinguin, l'hauran de revisar. Aquest és l'aspecte de la nova llei d'accessibilitat, aprovada recentment pel Parlament de Catalunya, que l'associació de discapacitats físics Mifas valora més positivament, tal com es va posar de manifest en la reunió que la comissió de barreres i de seguiment de les lleis de l'entitat va celebrar el dia 29. El responsable d'aquesta comissió, Joan Vicenç, va explicar que, en aquests moments, aproximadament la meitat dels municipis de les comarques gironines tenen un pla d'accessibilitat, però que no tots el tenen actualitzat. I en aquest sentit, veu molt bé que la nova llei els obligui a revisar-lo amb l'objectiu d'actualitzar-lo. A més, Vicenç va subratllar que els consistoris hauran de publicar els plans per internet i també que la Generalitat tindrà en compte el compliment de les obligacions en accessibilitat en l'atorgament de subvencions destinades als ens locals.

Per contra, Mifas valora negativament que la nova llei ampliï, de nou, els terminis per executar obres en matèria d'accessibilitat. “Amb els parcs urbans, ens situem al 2031, quan, segons la llei catalana anterior, haurien d'haver estat executats el 2006”, exposa Vicenç. L'entitat, que representa prop de 4.000 discapacitats físics de les comarques gironines, tampoc no veu bé que la nova llei tingui un règim sancionador i d'infraccions molt similar al de normatives anteriors, ja que des del sector es considera que la seva aplicació ha estat un fracàs. I troba a faltar algun tipus de mecanisme per controlar que els plans d'accessibilitat s'executen regularment. D'acord amb la nova llei, els terminis d'execució dels plans són: per als municipis de més de 50.000 habitants, vuit anys; per als d'entre 20.000 i 50.000 habitants, dotze anys, i per als de menys de 20.000 habitants, quinze anys.

LA XIFRA

3
anys
tindran els consistoris per fer el pla d'accessibilitat, a comptar des del reglament que desplegui la llei.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia