Societat

Vendaval de peticions

Un mínim de set ajuntaments del Vallès demanen més de 4,5 milions a la Generalitat en ajudes per pal·liar els danys del temporal de vent de fa un mes

Només entre Sabadell i Castellar n'hauran caigut gairebé 450.000

Un mes després del vendaval de conseqüències tràgiques al Vallès Occidental, amb dues víctimes mortals a Terrassa, centenars de milers d'arbres caiguts i destrosses al mobiliari urbà, els municipis van acabar ahir a corre-cuita els inventaris per poder acollir-se a la línia d'ajudes que el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat va anunciar, en boca de la vicepresidenta, Joana Ortega, per pal·liar els danys del temporal.

Ahir era la data límit donada en el consell d'alcaldes del 18 de desembre perquè presentessin els informes de justificació de les subvencions i un mínim de set poblacions els van presentar per un valor que supera els 4,6 milions. Ara el govern haurà de valorar les peticions i explicar si cobreix el 100%, ja que mai ha concret els imports d'aquests ajuts directes extraordinaris. El municipi més matiner a fer-ho va ser Terrassa, amb un decret d'alcaldia de Jordi Ballart per valor d'1.050.763 euros. Va ser un dels municipis més afectats i la demanda va ser per afectacions al casc urbà d'arbres caiguts sobre vies, voreres, parcs, edificis i vehicles, per fuites a la xarxa d'aigua, cablejat despenjat, mobiliari trencat, despreniments de façanes i teulades, caigudes de murs o instal·lacions d'aire condicionat, entre d'altres.

A diferència de Sabadell, no va incloure l'afectació al seu entorn, que a la cocapital s'eleva a 1.152.325 euros en una massa forestal d'unes 600 hectàrees (90% privades) i que segons explicava ahir el tinent d'alcalde de Presidència, Josep Ayuso, es va traduir en la caiguda d'uns 288.000 arbres. A Terrassa encara no havien comptabilitzat els estralls al seu entorn, tot i admetre que havia afectat unes 300 hectàrees (66% privades).

Els municipis afectats, també Castellar, Sentmenat, Matadepera, Rubí i Ullastrell, reclamen a les administracions celeritat en les ajudes per poder netejar els boscos contractant empreses especialitzades i la dotació de personal mitjançant plans d'ocupació. Ayuso recordava que calia actuar ràpid “abans de l'estiu” perquè els arbres caiguts suposen un “combustible fàcilment inflamable”.

Un primer pas per aconseguir celeritat en aquesta neteja ha estat la constitució, el 29 de desembre, de l'Associació de Popietaris Forestals de Sabadell, Castellar, Sentmenat i Terrassa, que té seu social a la Masia de Can Deu i agrupa diverses finques que sumen més de 500 hectàrees. L'objectiu a curt termini és negociar conjuntament amb les empreses forestals interessades en aprofitar les tones de fusta procedents dels arbres caiguts per obtenir, d'aquesta manera, millors condicions econòmiques, però també ambientals, amb un adequat tractament de les capçades dels arbres i una gestió correcta dels arbres que han sobreviscut. A llarg termini la intenció de l'entitat és posar en valor els espais forestals i obtenir aportacions econòmiques per protegir el paisatge.

El Consell Comarcal ha donat assistència tècnica als municipis afectats i estan elaborant un informe recollint totes les dades per poder-se coordinar amb la Generalitat i la Diputació. A principis de febrer està previst una nova trobada del consell d'alcaldes perquè Governació doni resposta a les sol·licituds. Des de la comarca s'espera, i es reclama, l'assistència de la vicepresidenta del govern.

Sabadell

Els costos de despesa s'eleven a 829.136 euros en l'àmbit urbà i abasta neteja, contenidors, senyalització, semàfors, reposició, revisió i retirada d'arbres. En total, n'hi va haver 609 d'afectats i en queden per retirar 313. L'informe al rodal calcula en 1.152 325 euros les despeses. La setmana que ve es decidirà si cal deixar que el bosc que es regeneri sol o si s'hi ha d'actuar. S'han obert 11 quilòmetres de camins prioritaris, es manté la prohibició d'accedir a les zones afectades i s'ha suspès la marató per muntanya La Llanera Trail. L'Espai Natura de la Fundació Sabadell 1859 obre diumenge les visites a la granja i el Musueu de la Vida al Camp i, als grups escolars, el dia 14, mentre continuen les feines de restitució i reparació de tanques, del molí i de retirada d'arbres.

Terrassa

La sol·licitud d'ajuda ascendeix a 1.050.763,45 euros i els danys, a 1,5 milions, invertint-hi en un primer moment fins a 550.000 euros. L'informe pericial sobre les causes o de la caiguda del mur perimetral en uns terrenys d'Inmobiliaria Colonial de l'antiga fàbrica AEG a l'avinguda Jaume I, que va provocar la mort de dues persones, no estarà fet fins al febrer.

Castellar

La sol·licitud d'ajut puja a 664.562 euros i els més importants són per retirar massa forestal, neteja de franges i camins, l'arranjament de desperfectes en 14 edificis municipals i la retirada d'arbrat a la zona urbana, a més de despeses per recuperar xarxes de serveis. S'estima que van caure 150.000 arbres en 200 hectàrees boscoses i 136 persones aspiren a 25 llocs de feina d'un pla específic de la Diputació de Barcelona per la ventada.

Rubí

La subvenció demanada és per valor de 150.041 euros gastat en contractacions d'empreses externes i en despeses de personal dels Serveis de Parcs i Jardins, Protecció Civil i Policia Local. El consistori ha avançat 329.881,21 euros per la neteja de boscos programada en el pla d'inversions a 50 hectàrees de Can Barceló, les Valls de Sant Muç, Ximelis, Can Solà, Castellnou, Vallès Park i Can Serrafossà.

Sentmenat

L'informe recull una despesa 422.716 euros, gairebé el 5% del pressupost municipal, la majoria per desperfectes en edificis (Cal Milionari, escola bressol, escola i pavelló Can Sorts i el Castell) i per retirar arbres.

Ullastrell

La neteja forestal, reparacions de senyalitzacions o de l'enllumenat, entre altres, suposa una petició d'ajuda de 40.000 euros

Matadepera

Les destrosses s'han quantificat des de la Brigada d'Obres i Serveis en 304.705 euros.

1.250
hectàrees
de zona forestal van quedar afectades pel vent només a Terrassa, Sabadell, Rubí i Castellar.
4,6
milions
d'euros és la quantitat que set municipis reclamen a la Generalitat per pal·liar els efectes de la ventada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia