Societat

ESTHER VIVAS

PERIODISTA I INVESTIGADORA SOBRE TEMES D'AGRICULTURA I ALIMENTACIÓ

“L'agricultura ecològica no és ni ‘pija' ni esnob”

La investigadora Esther Vivas publica ‘El negoci del menjar', una mirada crítica a l'actual sistema agroalimentari que defensa l'eficiència de l'agricultura ecològica i de proximitat

Assegura que el model industrial és el culpable que no hi hagi aliments per a tothom

Ecologisme social
Als 39 anys, ha deixat una mica de banda l'activisme social per centrar-se en la investigació en temes d'agricultura i alimentació. Esther Vivas acaba de publicar El negoci del menjar, una crítica al sistema agroalimentari que planteja alternatives des d'un ecologisme social.
Vivim en una
societat ‘fast food'
en què s'imposa un
model d'alimentació ‘fast food'

Fa aproximadament un any, el químic i expert en biotecnologia José Miguel Mulet va presentar el llibre Menjar sense por, en què defensava els transgènics i afirmava que el menjar ecològic no és més sa que l'industrial. Ara, la investigadora en temes d'agricultura i alimentació Esther Vivas publica El negoci del menjar, una obra que defensa justament la tesi contrària i reivindica l'eficiència de l'agricultura ecològica i de proximitat.

Ens fan tornar bojos. El que un dia ens diuen que és bo, un altre ens adverteixen que ens perjudica. Què podem fer per alimentar-nos bé?
En primer lloc, hem de ser crítics i qüestionar el discurs únic que defensa el sistema agroalimentari actual. Avui es produeixen aliments per a 12.000 milions de persones quan el planeta té 7.200 milions d'habitants i, en canvi, una de cada vuit persones passa gana. Hi hem de reflexionar i tenir present una altra mirada per fugir d'un model que el que vol és guanyar diners perjudicant la nostra salut.
Vostè creu que sense l'agricultura industrial i els transgènics es podria alimentar tothom?
No ho dic jo. Hi ha diversos estudis que assenyalen que l'agricultura pagesa, de proximitat i ecològica és més eficient per garantir la seguretat alimentària. Entre aquests estudis hi ha el d'Oliver de Schutter, relator especial de les Nacions Unides, basat en estudis de camp que demostren precisament que el que no funciona és l'agricultura industrial.
Critica els supermercats, però a molta gent que no té ni temps per pensar què farà per dinar, un altre model de consum més alternatiu li pot semblar utòpic.
És que buscar alternatives no necessàriament ha d'implicar més feina o més temps. Pots comprar per internet en cooperatives de consum i t'ho porten a casa. Vivim en una societat fast food en què s'imposa un model d'alimentació fast food i hem desaprès a cuinar, a menjar bé i a cuidar-nos. Canviar aquesta dinàmica és a les nostres mans.
Mengem pitjor per la crisi?
Segons dades del Centre d'Investigacions Sociològiques, més d'un 40% de la població ha variat la dieta a causa de la crisi. Com menys poder adquisitiu, menys inversió en menjar. La gent s'alimenta pitjor, amb aliments altament processats, amb sucres afegits i greixos saturats. Això està causant problemes de salut, sobrepès, diabetis...
També mengem massa carn...
Massa i de mala qualitat. Els animals sans consumeixen més aliments que les persones malaltes. I també molts transgènics. Tot plegat respon només als interessos de la indústria ramadera, que anteposa el negoci a la salut.
I després ens ofereixen els aliments miracle.
Els mateixos que et venen el producte que et fa mal et venen també la solució. Així, l'agroindústria actua de Doctor Jekyll i Mr. Hyde.
El menjar ecològic és car, en general. Hi ha qui diu que darrere d'aquest plantejament hi ha una posició esnob i ‘pija'...
No és el mateix comprar en una botiga gurmet que directament del pagès. L'agricultura ecològica no ha de ser només una etiqueta. Ha de tenir valor social, ha de ser local, de proximitat, pagesa i de temporada. De pija i esnob, des d'aquesta perspectiva, no en té res. Al contrari, és més democràtica. En tot cas, el que hi ha d'haver és més implicació de l'administració perquè sigui accessible per a tothom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia