Societat

llengua

El castellà mana als carrers de Barcelona

Un estudi revela que només un 29,5% de les converses als principals eixos comercials són en català

El català, llengua que entenen un 94,3% dels catalans i que saben parlar un 80,4%, segons l'Enquesta d'usos lingüístics de la població 2013, té una presència més aviat escassa als carrers de la capital de Catalunya. Si més no, això és el que es desprèn de l'Estudi sobre la presència de les llengües en les converses al carrer, Barcelona 2012, fet per la direcció general de Política Lingüística (DGPL) i el Centre de Normalització Lingüística (CNL), que revela que només un 29,5% de les converses als principals eixos comercials són en català.

Segons l'estudi, fet en onze itineraris de 36 vies urbanes de tots els districtes de la ciutat, la majoria de converses observades eren en castellà (un 58,3%) i un 12,3%, en altres llengües.

Les dades ofereixen uns percentatges de converses en català lleugerament inferiors a un 34,6% de parlants habituals de català a Barcelona que es desprèn de l'Enquesta d'usos lingüístics. Segons els autors de l'estudi, el decalatge és degut al fet que en el nou treball estan incloses les persones estrangeres no residents (els turistes). A més, no s'hi han comptabilitzat les converses bilingües, un fenomen habitual al país.

La presència del català al carrer varia de manera substancial en funció del barri on s'ha fet la mostra. Així, Gràcia i la travessera de les Corts, són les dues úniques zones on hi ha més converses en català que en castellà (47,9% en el primer cas i 44,8% en el segon), amb molt poca diferència respecte del castellà. A Nou Barris, en canvi, la llengua pròpia del país només se sent en un 12% de les converses, i al Raval, en un 17,8%, molt per sota del 38,6% de persones que parlen idiomes diferents del català i el castellà.

Per edats, la presència del català és més alta en els dos extrems: els joves de fins a quinze anys i els més grans de 65. Una dada esperançadora per a l'increment de l'ús social del català és el fet que la presència d'infants al carrer, principalment a la tarda, afavoreix la presència d'aquesta llengua, que passa d'un 26,6% a un 42,9% en les converses de famílies amb nens. La dada confirma els estudis que certifiquen que el català guanya parlants en la transmissió de pares a fills de parelles lingüístiques mixtes o castellanoparlants.

LA XIFRA

42,9
per cent
de les converses observades són en català quan hi ha presència de nens i només un 26,6% quan no n'hi ha.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia