Societat

Plataforma per la Llengua detecta un retrocés en l'ús del català a les companyies aèries

L'entitat fa públic el tercer informe sobre les 43 aerolínies que operen en territori de parla catalana

Cap de les principals aerolínies fa un ús normalitzat del català, segons l'ONG

Cap de les principals companyies aèries fa un ús normalitzat del català. Aquesta és la principal conclusió del tercer informe que Plataforma per la Llengua ha elaborat sobre l'ús de la llengua catalana en les aerolínies que operen als territoris de parla catalana.

L'estudi ha analitzat 332 vols de 43 companyies, entre les quals hi ha les dotze que transporten més passatgers en els territoris de parla catalana, amb Ryanair, Vueling i Air Berlín, al capdavant en ser les més utilitzades. L'anàlisi s'ha dut a terme a partir de la col·laboració dels usuaris i fixant-se en la megafonia gravada, l'atenció al passatger i els llocs webs. En cap d'aquests tres àmbits el català supera el 50%. També destaca que el català al web i en l'atenció als passatgers retrocedeix respecte als dos anteriors informes realitzats per l'entitat. El català en la megafonia gravada creix però no arriba al 20%. De fet, és la tercera llengua més utilitzada amb un 17,2% dels volts analitzats, molt lluny de l'anglès (94,3%) i del castellà (73,2%).

La Plataforma per la Llengua lamenta constatar que la situació del català en les companyies aèries “està lluny de la normalització”. De les 12 companyies amb més passatgers, n'hi ha quatre que no utilitzen mai el català: Air Berlín, Thomson Airways, Norwegian i Transavia.

En aquest punt, la Plataforma per la Llengua denuncia que en l'atenció per megafonia i al passatger el català ha retrocedit. Si el 2009 el català s'utilitzava en un 16% dels vols, ara només s'usa en un 9,9%. En aquest punt, també han constatat que Vueling usa menys el català que Ryanair. La companyia catalana ho fa en un 8,9% dels vols i la companyia irlandesa en un 11,1% dels vols. Del total de 43 companyies aèries analitzades només 15 usen el català, que suposa el 34,9%.

Pel que fa a les pàgines web, de les 12 companyies més utilitzades, la meitat disposen d'una versió en català (Ryanair, Vueling, Easyjet, Air Europa, Monarch i Iberia). En canvi, Air Berlin, Lufthansa, Thompson, Air Nostrum, Norwegian i Transavia encara no s'han adaptat al mercat català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia