Societat

Tradicions

Resant amb dinamisme

El Pare Pelegrí de Tossa de Mar fa el vot d'agraïment al patró de la vila

El pintor Carmelo Sallés Fernández guia els acompanyants fins a l'ermita de Sant Sebastià a Santa Coloma, després de la missa del Cantar

Per a un persona que ha fet una travessia de cent dies des de Ginebra (Suïssa) fins a Finisterre, recórrer 80 quilòmetres entre Tossa de Mar i Santa Coloma de Farners –s'hi inclou l'anada i la tornada– “no és res”. Ho assegura l'irlandès Peter Montgomery, un dels acompanyants del Pare Pelegrí en la prometença fins a l'ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma.

Montgomery, establert a la costa gallega de la Mort, coneix Tossa i s'expressa en castellà. L'any passat li van explicar la tradició catòlica del Pelegrí, amb la qual la vila evoca la llegenda que sant Sebastià va guarir els tossencs de la plaga de la pesta negra al segle XV. Com a agraïment a la curació, la vila li va jurar que aniria cada any, el 20 de gener, per Sant Sebastià, fins a Santa Coloma. L'irlandès fa el vot del Pelegrí perquè li agrada caminar i per qüestió de fe. “M'interessen les dues coses. Pelegrinar és una manera dinàmica de resar”.

L'irlandès errant es considera “un pelegrí de la vida”. Ell és una de les dues-centes persones que a les vuit del matí fan la processó des de l'església de Sant Vicenç fins a la capella dels Socors amb la imatge de sant Sebastià. Des d'allà s'anirà fins al punt més enlairat, Terra Negra, on comença el recorregut. “Ei, Ep! Ja hi sou tots?”, crida el Pelegrí.

L'escollit del 2015 és el pintor Carmelo Sallés Fernández. Casat i pare de dos fills, fa de pintor. La identitat del Pelegrí s'ha mantingut en secret fins a l'inici de la missa del Cantar, a les set del matí. Sallés du un vestit amb un gambeto de color marró, amb un barret de feltre de llana i un bordó a la mà (un bastó amb uns rosaris entortolligats als braços de la petita creu que el corona). Al damunt de les espatlles, porta una esclavina negra amb petxines i medalles.

En la missa, retransmesa per Televisió de Tossa, el rector, Joan Carreres i Péra, recorda que Sebastià va ser un centurió de l'emperador romà Dioclecià (s. III dC) i que va ser màrtir “al servei dels cristians”. Sebastià és també el patró de Roma, igual que Pere i Pau, va assenyalar Carreres als fidels.

Més dones que homes

El Pelegrí no està sol. Segons informa l'Ajuntament de Tossa, al migdia 1.167 persones acompanyen Carmelo Sallés, el centre de totes les mirades. Hi ha 564 homes, 36 dels quals van descalços, i 603 dones, 47 de les quals descalces. Igual que Montgomery, Llorenç Solé, de Vidreres, s'estrena en el pelegrinatge –avui es va de Santa Coloma a Tossa–. “Fa un any que estic jubilat i és una experiència.”

En canvi, Gemma Barnés i Mariví Fernández, de Lloret, ja l'havien fet tres anys enrere. La Gemma assegura que ho fa per complir una promesa. Fernández, per la seva banda, recorda que ha fet part del camí de Sant Jaume (uns 900 quilòmetres en un mes). A les vuit del matí, se les veu preparades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia