Societat

Compromís per reduir les llistes d'espera

El conseller assegura que els pacients no hauran d'esperar més d'un any per ser operats

Presenta el pressupost del 2015

Cap pacient haurà d'esperar més d'un any per ser operat de qualsevol intervenció. Així ho va anunciar el conseller Boi Ruiz ahir en la presentació del pressupost del 2015 del Departament de Salut. També es va comprometre a fer que cap pacient hagi d'esperar més de 48 hores per poder ser atès en l'atenció primària ni més de tres mesos per veure un especialista o sotmetre's a una prova diagnòstica.

Ruiz va destacar que d'aquesta manera “es recupera l'accessibilitat de la sanitat pública, amb un pressupost que també en garanteix la universalitat”. El pressupost de Salut és enguany de 8.466 milions d'euros, un 2,1% més que l'any passat, però els partits de l'oposició el van qualificar d'insuficient. Ruiz va admetre que la partida destinada al seu departament “no va en la direcció òptima”, encara que hi va afegir que “va millorant”. “Sé que els pressupostos són insuficients. És una realitat que no es pot obviar. El govern no té una voluntat de retallar, però no té els recursos per donar més de si”, va declarar el conseller.

L'apartat en què Salut destinarà un percentatge més alt continua sent el relacionat amb els serveis sanitaris, amb un increment del 2,05% i que arriba als 6.286 milions d'euros. Les farmàcies també augmenten lleument el pressupost, que passa dels 949,18 milions del 2014 a 958,77 el 2015

Boi Ruiz va destacar que “malgrat una situació contextual complexa en matèria econòmica, política i sanitària” la Generalitat sí que prioritza les polítiques socials a Salut, Ensenyament i Benestar. Així, el conseller va presentar unes xifres que incrementen la despesa sanitària per càpita a 1.086 euros, una quantitat que els sindicats sanitaris catalans ja van criticar ahir en qualificar-la de “pràcticament igual” a la destinada els anys 2005 o 2006.

Més enllà de “mantenir”, el conseller també va parlar de “progressar” respecte als horaris de les unitats d'hemodinàmica dels tres hospitals catalans fora de l'àrea metropolitana, com són l'Arnau Vilanova, a Lleida, el Joan XXIII de Tarragona i el Josep Trueta, a Girona. “Se superaran les 200 hemodinàmiques anuals”, va assegurar Boi Ruiz. D'altra banda, el conseller hi va afegir que els resultats sanitaris obtinguts són “relativament bons” si es tenen en compte els recursos disponibles, i va admetre que el “pitjor problema” del sistema sanitari català no són les llistes d'espera, sinó la retribució als professionals sanitaris, que està “en una constant reducció des de 2008”. En aquest sentit, va indicar que les primeres mostres de recuperació són les pagues extres dels professionals sanitaris en alguns casos, com el de l'Institut Català de la Salut. “No podem pagar menys, hem de pagar més”, va dir.

LA XIFRA

1.086
euros per càpita
és la despesa en salut per al 2015. Els sindicats denuncien que és la mateixa que el 2006.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.