Societat

Preparen activitats per reactivar el paratge de la font Pudosa de Banyoles

Els Amics de la Puda s'han constituït en associació i negocien un conveni amb els propietaris i l'Ajuntament per fer una neteja de la finca

Els Amics de la Puda de Banyoles, que es van presentar en públic en una trobada durant la festa major de l'any passat, s'han constituït legalment en associació i han començat a programar activitats i a idear projectes, tot encarat a revitalitzar aquell espai i reincorporar-lo als escenaris habituals de l'esbarjo dels banyolins. O, com diu el president de l'entitat, Albert Tomàs, “posar la Puda en el punt de mira, donar-la a conèixer a les noves generacions”.

Aquest diumenge al matí muntaran una parada a la font Pudosa, en la cavalcada de Sant Antoni. Seguint la tradició, als genets els regalaran brunyols, aportats per una pastisseria local. “De moment financem les activitats amb col·laboracions com aquesta”, explica Mia Masgrau, la secretària de l'associació. No tenen socis que paguin una quota, però sí més de 1.500 amics al seu grup de Facebook, un espai on la gent hi està acumulant fotografies antigues, escrits de vivències i dades històriques que estan convertint la plataforma virtual en el referent de qui vulgui saber coses sobre aquell paratge. Disposen, d'altra banda, d'una xarxa de col·laboradors que aporten idees i coneixements des dels seus camps professionals: arquitectura, art, tradicions, història, etc.

El projecte més ambiciós en què estan treballant és un conveni amb els propietaris de la finca i l'Ajuntament per condicionar l'entorn de l'antic balneari i recuperar, per exemple, el passeig que comunica directament amb l'estany, desaparegut entre la vegetació, o incorporar la Puda en els itineraris de passeig. També convocaran un festival literari, els premis del qual es lliuraran en la pròxima trobada dels Amics de la Puda, l'octubre vinent; una representació de l'espectacle de dansa Balneari, de l'Esbart Fontcoberta, i la subhasta d'un quadre que estan pintant els germans Palau Juncà.

LA FRASE

Volem posar la Puda en el punt de mira, donar-la a conèixer a les noves generacions
Albert Tomàs
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ

Mig segle de decadència

Els banyolins devien anar a la font Pudosa des de temps immemorials, però va ser a partir del 1852 –quan se li va donar l'aspecte arquitectònic actual– que va esdevenir el lloc d'esbarjo de la ciutat per excel·lència. Al costat hi van edificar un balneari, que va atraure la burgesia barcelonina. Les instal·lacions es van tancar a mitjan segle passat, i tant l'edifici com la immensa finca de l'entorn van iniciar un procés de degradació que avui encara continua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia