Societat

religió

L'Església anglicana ja té la primera dona bisbessa

La reverenda Libby Lane, de 48 anys, accedeix a la màxima responsabilitat pastoral de la diòcesi de Stockport

Un capellà que s'oposa a l'ordenació femenina interromp breument la cerimònia

La reverenda Libby Lane, de 48 anys, coneguda fan del Manchester United, saxofonista aficionada i membre del consell de govern d'una escola de secundària, va ser ahir ordenada bisbessa de l'Església d'Anglaterra, i va esdevenir així la primera dona que aconsegueix aquesta posició. Exercirà el seu magisteri a la diòcesi de Stockport, ciutat de la rodalia de Manchester, al nord-oest d'Anglaterra.

La cerimònia, celebrada davant d'un miler de persones a la catedral de York, va ser breument interrompuda per un dissident. El capellà Paul Williamson, conegut pels seus principis tradicionalistes contraris a l'ordenació de dones bisbesses, es va oposar amb un sorollós “no, en nom de la Bíblia, [hi ha] un impediment absolut”, en el moment en què l'arquebisbe de York, el doctor John Sentamu, que oficiava l'acte, va demanar als assistents: “És la vostra voluntat que ella [Libby Lane] sigui ordenada?” La sang no va arribar al riu, però, i en una segona demanda feta una altra vegada per l'arquebisbe Sentamu, l'opositor va romandre callat.

El portaveu de l'Església d'Anglaterra va menystenir l'actitud de Williamson, destacant que “el reverend té tot el dret a protestar”, però que “la seva veu, solitària, va ser silenciada per un mar de veus que deien sí”.

“Moment clau”

Amb posterioritat al servei, la primera bisbessa dona d'Anglaterra va afirmar: “És un fet molt notable que això [ser ordenada] em passi a mi; la gent m'ha donat un gran suport emocional i personal, però en realitat, del que es tracta és que estem davant d'un moment clau en la història de la institució.”

La consagració de Lane té lloc després de vint-i-un anys que l'Església d'Anglaterra permetés l'ordenació de les primeres dones sacerdotesses. La cerimònia d'ahir és la culminació d'una batalla àrdua dins del sínode general de la institució, que el 2012 va refusar la proposta de l'aleshores líder factual dels anglicans, l'arquebisbe de Canterbury, el doctor Rowan Williams. El seu successor en el càrrec, Justin Welby, que també donava suport a la mesura, va aconseguir finalment l'any passat el llum verd per a la majoria requerida, dos terços, dels tres col·legis electorals –bisbes, clergues i laics– que formen el cos decisori. Fins llavors, havia estat el col·legi dels laics el més reticent a acceptar l'ordenació de dones bisbesses.

Dones sacerdotesses

Libby Lane està casada amb George Lane, un altre capellà. La parella va rebre els hàbits el mateix dia, el primer matrimoni en què es va donar aquesta circumstància. Actualment, hi ha 1.781 dones capellans de l'Església d'Anglaterra, dels 7.798 en total, una proporció que equival al 22%.

En les pròximes setmanes, l'Església d'Anglaterra haurà de nomenar bisbes per a les diòcesis d'Oxford, Newcastle i Gloucester. L'encara dura oposició a la presència de la dona en les més altes magistratures de la institució no convida a pensar, segons indiquen els especialistes, que cap de les tres places sigui coberta per una. El fet contrasta amb la vintena de dones bisbesses de l'Església anglicana que exerceixen fora del Regne Unit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia