Societat

METEOROLOGIA

La meitat de neu al Pirineu des de 1950

Els experts sostenen que el descens de la innivació té relació amb el canvi climàtic

Alerten de l'efecte als rius

Un estudi confirma allò que era una evidència. El nivell de precipitacions al Pirineu s'ha reduït un 25% des del 1950, mentre que la temperatura mitjana ha pujat més de dos graus, fet que ha provocat que la neu acumulada s'hagi reduït fins a un 50%. Així es desprèn del programa Erhin d'avaluació de recursos hídrics procedents de la innivació, finançat pel Ministeri de Medi Ambient.

Segons els experts, el retard en l'arribada de la neu es pot relacionar amb el canvi climàtic. Durant el període de 1960-1975, el volum de neu acumulada als Pirineus oscil·lava entre els 5.000 i els 8.000 hectòmetres cúbics, mentre que durant els darrers deu anys la mitjana de precipitacions en forma de neu acumulada ha baixat a 2.650 hm³.

No es tracta, però, d'un fenomen aïllat, segons va explicar la presidenta de l'Asociación Red Montañas, Rosa Fernández, que va confirmar que “el patró de les precipitacions ha canviat” i els mesuraments fets des dels anys noranta evidencien que “la quantitat de neu ha baixat molt”. Que hi hagi menys neu, va manifestar Fernández, també influeix en el comportament dels rius, ja que afecta la temporalitat i la cadència del cabal. També cal tenir en compte que la quantitat de neu acumulada repercuteix de forma positiva en la filtració de la massa hídrica en el terreny, mentre que si l'aigua flueix més ràpid, no s'acaba d'infiltrar i això provoca que el sòl es torni més vulnerable a l'erosió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia