Societat

El Vallès vol 17 milions en ajudes per les ventades i el govern n'hi ofereix tres

Són per tots els episodis extraordinaris de pluja i vent del novembre al gener i el termini encara és obert

La Diputació ha de concretar la xifra que aporta

Només entre el Vallès Occidental i el Vallès Oriental la xifra d'ajudes que han sol·licitat a les administracions els diferents municipis per pal·liar els efectes de la ventada del 9 de desembre passat podria superar els 17 milions d'euros. Dimarts, el consell de govern de la Generalitat va aprovar destinar una partida extraordinària de només 3 milions a través del fons de contingència per les despeses derivades dels temporals.

Aquests diners es destinaran a actuacions urgents d'arranjament d'infraestructures i de serveis municipals que s'han dut a terme per restablir la normalitat a les zones sinistrades i per a les noves actuacions de reposició de les infraestructures malmeses. El govern, però, també va deixar clar que és una línia d'ajudes per a episodis de pluges torrencials i de vent extraordinari que no es limita només al fenomen del 9 de desembre, que va afectar sobretot les dues comarques del Vallès, sinó que inclou qualsevol sol·licitud per altres episodis des del novembre fins al gener. És a dir, inclou les del temporal de les comarques gironines de l'última setmana de novembre, les sol·licituds que arribin per les destrosses provocades pel vent del cap de setmana passat i, fins i tot, les que puguin sorgir entre avui i demà.

El delegat del govern a la demarcació de Barcelona, Fernando Brea, va instar els alcaldes del Vallès Occidental el 18 de desembre a fer a corre-cuita fins al 9 de gener els informes de justificació de les subvencions, tot i que els terminis d'entrega de sol·licituds encara es mantenen oberts –no donen data límit–, ja que encara en reben i, a més, en alguns casos s'han de fer correccions perquè han inclòs demandes de l'àmbit privat, segons van explicar fonts de Governació. Els principals municipis afectats, com Terrassa i Sabadell, preferien no fer valoracions ahir fins a saber quines quantitats se'ls atorga.

El Consell Comarcal del Vallès Occidental recordava que havien demanat 5 milions a la Generalitat i 13 a la Diputació, 10,2 en sòl urbà i 2,8 per a danys forestals. Des d'aquest últim ens, tenen previst que el president concreti els pròxims dies les línies d'ajuts per a cada municipi que inclouran actuacions en les 548 hectàrees de bosc públic on han caigut uns 500.000 arbres. La setmana passada, en una reunió amb membres de Governació, Agricultura, Diputació i l'empresa pública Forestal Catalana, els van traslladar la necessitat d'actuar amb urgència als boscos abans de l'estiu i també a les rieres, competència de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Alerta per més episodis violents

L'amenaça de forts episodis de vent en territoris on no són habituals, com ara l'Anoia, el Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i el Barcelonès, es repetirà entre avui i demà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, però sobretot divendres a la matinada, amb ratxes que poden oscil·lar entre 80 i 125 quilòmetres ja el divendres al matí en zones com els dos Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Alt Penedès, l'Anoia, l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat. El vent sostingut amb valors alts bufarà de component oest en combinació amb ratxes fortes. El fenomen s'iniciarà demà al matí a les cotes altes del Pirineu Occidental, litoral i prelitoral central i de Tarragona i s'anirà estenent a tot Catalunya a partir del migdia. La direcció general de Protecció Civil va activar l'alerta del pla de Protecció Civil, que recomana evitar fer activitats a l'aire lliure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia