Societat

Santa Coloma recuperarà enguany el conreu de la vinya

Es dedicaran 1,7 hectàrees propietat de la Diputació a la plantació experimental de ceps amb l'assessorament tècnic de l'Incavi

L'objectiu a llarg termini és arribar a elaborar un vi colomenc

Ara fa trenta anys que van desaparèixer les vinyes de Can Butinyà, les últimes que quedaven a Santa Coloma de Gramenet, una vila on els pagesos s'havien dedicat al conreu de ceps i la producció de vi des dels temps dels romans. El raïm tornarà ara a una ciutat que ha experimentat una important transformació i que ha perdut gairebé tota la seva superfície agrícola. La recuperació d'aquest patrimoni desaparegut permetrà l'elaboració d'un vi que es vol convertir en un element per “generar identitat colomenca”, en paraules de Carles Combarros (CiU), tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. D'aquesta manera es referma l'aposta de la ciutat per la gastronomia com a element de promoció i de reactivació econòmica.

Les vinyes arrelaran en uns terrenys a la part alta del recinte Torribera, a tocar de la serralada de Marina, que la Diputació de Barcelona ha cedit perquè arrenqui el projecte, finançat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i amb el suport tècnic de l'Incavi. S'hi destinarà una superfície d'1,7 hectàrees, on es plantaran de manera experimental ceps de quatre varietats diferents de raïm, dues de negres: garnatxa i garrut; i dues de blanques: picapoll i pansa blanca. De moment ja s'han iniciat els treballs de desbrossament del terreny, on està previst que en el termini d'un mes es puguin començar a plantar els ceps, una tasca que s'ha de fer durant el període d'aturada hivernal de la planta. Els fruits trigaran encara uns anys a arribar, i per aconseguir un vi de qualitat s'haurà d'esperar almenys deu anys, tal com reconeix el sommelier colomenc Paco Cordero, assessor del projecte, que explica que s'aposta per varietats arrelades en alguns municipis de l'entorn on encara es manté el conreu de la vinya i la producció del vi, com ara les que formen part de la DO Alella. L'Incavi s'ocuparà de fer el seguiment del conreu, que serà ecològic.

Producció limitada

L'objectiu del projecte és fer una producció limitada, destinada al consum local a través dels restaurants de la ciutat, assegura Carles Combarros, que veu el nou producte com una “eina de promoció de l'hostaleria de la ciutat” i descarta que s'hi pugui fer negoci perquè es tractarà una producció limitada. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica avança que les persones que s'ocuparan del conreu procediran dels plans d'ocupació i que està previst contractar la persona responsable del projecte. Combarros vincula el projecte al treball que es desenvolupa a l'Escola de Restauració de Santa Coloma, d'on acaba de sortir la primera promoció professional de sommeliers.

LA XIFRA

1,7
hectàrees
és la superfície que es destinarà a la plantació de ceps, que seran de quatre varietats diferents.

LA DATA

2025
Seria l'any
en què es podria obtenir el primer vi de qualitat elaborat amb el raïm de les vinyes de Santa Coloma.

LA FRASE

A més de recuperar un patrimoni colomenc, l'elaboració de vi servirà per generar identitat
Carles Combarros
tinent d'alcalde de Promoció Econòmica i Ocupació

La persistència del ‘sommelier' dóna el seu fruit

Paco Cordero fa anys que somnia poder oferir un vi elaborat a Santa Coloma al seu restaurant. Sommelier de professió, aquest colomenc coneix bé el seu poble i fa temps que té al cap que s'hi pot tornar a fer vi. Per això, ha esmerçat moltes hores en converses amb els més grans, que encara recorden com eren les vinyes d'una Santa Coloma que, amb els anys, ha canviat el verd dels ceps pel gris dels blocs de ciment que s'enfilen pels turons on abans creixia el raïm. El primer cop que Paco Cordero va confessar en una entrevista el seu desig de tenir un vi colomenc, el van titllar de boig, però ell no ha abandonat mai el projecte. El sommelier ho veu més a prop que mai i ho celebra amb il·lusió. Les vinyes verdes vora el mar que descrivia l'il·lustre estiuejant colomenc, Josep Maria de Sagarra, enfilen, ara sí, el camí del retorn.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia