Societat

Els nadons comprenen que el gest s'integra en la comunicació oral

Un estudi assenyala que els petits comprenen els gestos abans que la parla oral

Es tracta d'una recerca pionera en aquest camp dut a terme per investigadors de la UPF i la UB

En la comunicació humana, perquè la informació es transmeti eficaçment, els humans utilitzem senyals multimodals com la parla i els gestos. Un estudi d'investigadors catalans, i publicat a la revista Infant Behavior and Development , indica que la gestualitat i la parla es desenvolupen alhora, i estan estretament integrats en la comunicació humana, tant des del punt de vista semàntic i pragmàtic com temporal.

La recerca s'ha dut a terme en els darrers vint anys, i els autors són els investigadors Núria Esteve-Gibert i Pilar Prieto (ICREA-UPF), del Grup d'Estudis de Prosòdia del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF, juntament amb l'investigador Ferran Pons, de l' IR3C i el Departament de Psicologia Bàsica de la UB.

L'equip va pensar que aquesta informació ajudaria a entendre com i quan els infants comencen a ser sensibles a la integració del gest i la parla per tal de produir ells mateixos aquestes combinacions alguns mesos més tard. “Cada vegada hi ha més investigacions que mostren que l'estudi del llenguatge i la comunicació humana no es pot fer únicament amb l'anàlisi de la parla oral”, explica Esteve-Gibert en declaracions a l' Agència SINC .

Nadons de nou mesos

Els investigadors han explorat la coordinació entre el gest i la part acústica més prominent en el discurs, que els experts en lingüística ho identifiquen amb les síl·labes accentuades prosòdicament.

L'experiment s'ha fet mitjançant una sèrie de vídeos que mostraven als nens una persona que feia un gest i, alhora, pronunciava oralment una paraula. Quan els nadons s'acostumaven al vídeo, i començaven a avorrir-se, es canviaven de sobte altres vídeos en què el gest i la parla oral no estaven ja integrats.

Mitjançant aquest procediment, els autors han observat que els nadons mostraven força interès en les imatges dels vídeos sense integrar. Aquest fet els ha portat a assenyalar que això “indica que amb tan sols nou mesos els nens són capaços de notar si una persona fa coincidir el gest amb la part més prominent de la parla, la síl·laba accentuada”. Els resultats mostren que els nadons, per tant, ja comprenen els gestos abans de ser capaços d'expressar-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia