Societat

ENRIC VENDRELL

DIRECTOR GENERAL D'AFERS RELIGIOSOS

“Voler fer com si la religió no existís no porta enlloc”

“Hi ha un gran desconeixement de la diversitat religiosa”

“El fet religiós creix però és veritat que la religiositat es viu i es practica d'una altra manera”

“A casa nostra tenim unes comunitats que estan convençudes que el futur de l'islam a Catalunya depèn de ser capaç d'ubicar-se en la societat catalana actual”

Les esglésies evangèliques i l'islam han crescut molt
en els darrers
20 anys
Cal que els treballadors públics es formin per atendre
en la diversitat religiosa

A Catalunya conviuen actualment 13 religions diferents. Gestionar aquesta diversitat en una societat culturalment i tradicionalment catòlica té grans reptes, per això el govern té un departament especialitzat en afers religiosos. L'entrevista que reproduïm en aquestes pàgines serà emesa aquesta tarda per El Punt Avui Televisió.

Ens havíem pensat que la religió anava de baixa i és just al contrari...
Sí, tots els estudis avalen la creixent importància del fet religiós. On sí que estem és en un moment de canvi i, segurament, el que sí que serà acceptat per tothom és que la religiositat es viu d'una manera diferent, es practica d'una altra manera..
Quin encaix té la religió en la nostra societat? Què és laïcitat i què laïcisme?
Som un estat laic perquè la Constitució no fa cap opció per a una religió determinada; estableix l'aconfessionalitat de l'Estat. Totes les lleis que han vingut darrere se situen en aquest principi d'aconfessionalitat. El que passa és que el model de la Constitució, i de l'Estatut, no es queda només en això, sinó que afegeix que els poders públics han de col·laborar amb les diferents confessions religioses. Aquest és el model espanyol. El laïcisme seria no només no prendre partit per cap de les confessions sinó apostar per una no-presència de la religiositat en l'àmbit públic.
El model francès!
No sóc ningú per criticar els nostres veïns però penso que no m'equivoco si dic que els francesos s'estan replantejant aquesta situació. Un pot apostar perquè l'Estat no prengui partit i això és encertat. Una altra cosa molt diferent és que l'Estat vulgui prescindir, anar en contra, del que ens defineix a la immensa majoria de ciutadans, que és la religió, sigui la que sigui. Voler fer com si la religió no hi fos no porta enlloc.
Com es construeix
una cultura comuna?
És una tasca difícil que no es fa amb dos dies però sí que tenim, com a catalans, un gran avantatge: fa molts anys que hi estem treballant des de l'administració, des de les mateixes confessions i des de la societat civil. El govern de Catalunya fa 15 anys que va apostar per relacionar-se i atendre les diferents religions i té un departament d'Afers Religiosos que s'hi dedica plenament. Després, moltíssims ajuntaments del país també han decidit ocupar-se d'aquesta temàtica. Però la cosa no acaba aquí perquè a Catalunya, i també en una entitat gairebé única a Europa, tenim el GTER, el Grup de Treball Estable de les Religions, format per representants oficials de les principals religions –catòlics, protestants, musulmans, jueus i ortodoxos– que des de fa 10 anys treballen conjuntament en el diàleg interreligiós, creant llaços i complicitats.
I la societat civil....
La societat civil ha creat entitats com ara l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, Audir, que també treballa, en l'àmbit no oficial, pel diàleg entre totes les diferents confessions que hi ha al país. Entre tots pretenem crear un marc on tothom es pugui desenvolupar practicant qualsevol religió. Tenim 13 religions...
Quines creixen més?
El catolicisme continua sent la religió majoritària, és la que ha configurat el nostre país. Després hi ha les minoritàries i dintre d'aquestes cal dir que té un pes molt important tot el món de les esglésies evangèliques, que han crescut molt en els darrers 20 anys a través de la immigració. També i dintre de les religions minoritàries ha crescut molt l'islam. Això sense perdre de vista les esglésies ortodoxes!
La societat ja ha acceptat aquesta diversitat?
Hem fet camí però sens dubte encara en queda per recórrer. Hi ha un gran desconeixement de la diversitat religiosa, per això no parem d'organitzar actes i activitats per donar a conèixer aquesta diversitat... perquè estem convençuts que, en la mesura que es coneix una diversitat, la normalitzem.
Els atemptats a París i Estat Islàmic, com estan afectant la comunitat musulmana i com afecten la relació de la societat amb aquesta comunitat?
Jo parlo sovint amb les diverses comunitats islàmiques del país i la veritat és que estan molt amoïnades perquè afirmen que les primeres perjudicades són les mateixes comunitats musulmanes. No els afavoreix en absolut perquè aquí a casa nostra tenim unes comunitats que estan convençudes que el futur de l'islam a Catalunya depèn d'un islam capaç d'ubicar-se en la societat catalana actual. No són comunitats bel·ligerants i disposades a pledejar contra el marc de convivència d'aquest país. Volen anar encaixant i modelar un islam d'acord amb la societat catalana, que és plural.
Però encara passen coses, poques però en passen, com que hi ha dones amb vel integral a Catalunya i nenes musulmanes el pare de les quals no els deixa anar a la piscina.
Són fets molt minoritaris. El problema és que els mitjans de comunicació en feu titulars i en feu notícia, quan són excepcions. Estem parlant d'un cas, un! I quants catalans musulmans hi ha al país... 400.000? Jo crec que el país ha d'estar satisfet perquè s'ha anat parlant i fent pedagogia i majoritàriament les comunitats s'han mostrat disposades a treballar per un futur en comunitat.
Als mitjans... sovint ens falta cultura religiosa?
És innegable que el ciutadà es fa una composició de la societat en què vivim a través del que expliqueu els mitjans... per això els mitjans sou prioritaris. Ara estem acabant d'actualitzar un diccionari sobre religions... perquè tenim més de mil sis-centes paraules que cal conèixer per poder parlar amb propietat. Entendre'ns és l'única manera perquè el país pugui anar endavant.
I per entendre'ns, cal començar pels qui estan a l'administració.
Per això el 2014 vam començar a fer cursos als servidors públics perquè tinguessin unes nocions sobre aquesta diversitat religiosa tan present a casa nostra. És tan evident que el país ha canviat en l'àmbit religiós en els darrers 20 anys que ens sembla que, per poder atendre amb plenitud el ciutadà que professa religions diverses, cal que tots els treballadors públics es formin.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia