Societat

Més de 66.000 estudiants de 4t d'ESO posen a prova les competències en llengües i matemàtiques

Els exàmens es portaran a terme aquest dimarts i dimecres a més d'un miler de centres públics i privats

Els resultats es coneixeran a partir del 7 d'abril

66.520 alumnes de 4t d'ESO de Catalunya de 1.044 centres (536 són públics i 508 privats) s'avaluen de competències en llengua catalana, castellana, estrangera i matemàtiques aquest dimarts i aquest dimecres. Els estudiants de la Vall d'Aran també s'examinaran d'aranès.

És el quart any que Ensenyament organitza unes proves que, tot i no comptar per a l'expedient, serveixen per comprovar el nivell educatiu de l'alumnat. L'objectiu és mesurar en quin grau l'alumnat de 4t d'ESO és capaç d'aplicar coneixements, habilitats i actituds per resoldre problemes o situacions que es pot trobar en un futur, tant si continua estudiant com si s'integra al món laboral.

Les proves d'aquest dimarts són les de llengua catalana i matemàtiques, a més de les d'aranès per als 71 alumnes de la Vall d'Aran. Els alumnes s'examinaran demà de llengua castellana i llengua estrangera (anglès per a 64.413 alumnes i francès per a 574).

En català, castellà i aranès, hi haurà dos textos per avaluar la comprensió lectora i una redacció per avaluar l'expressió escrita. S'examinarà així si l'alumnat entén el que llegeix, si s'expressa amb claredat, el vocabulari i la coherència i adequació en la redacció. En llengua estrangera també hi ha dos textos de comprensió escrita, una redacció i dos textos de comprensió oral.

La prova de matemàtiques té exercicis de numeració i càlcul, de relacions i canvi, d'espai, forma i mesura, d'estadística i atzar. L'objectiu és que l'alumne pugui resoldre problemes com els que es troba durant la vida quotidiana.

Una de les novetats d'aquest curs és que, tal i com es va fer en les proves de 6è de Primària, s'afegirà un full adjunt per respondre les preguntes tancades i l'alumnat amb TDAH i dislèxia, tindrà fins a un quart d'hora més per fer cada prova.

60 comissions s'encarregaran de fer la gestió i la correcció de les proves, que dissenya el Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu. 2.352 professors faran d'aplicadors. D'aquests, 993 també faran de correctors i vetllaran pel funcionament correcte de tot el procés.

Més exigència en llengua estrangera

Les proves que aquest dimarts i dimecres faran els més de 66.000 estudiants de secundària a tots els centres de Catalunya són molt similars als altres anys, i com ja va sent habitual, s'instaura una major exigència en anglès per aconseguir que el 2018 els estudiants de secundària acabin l'etapa amb un nivell equivalent al B1 que fixa el marc europeu de llengües.

Segons el secretari de Polítiques Educatives, Joan Mateo, el canvi d'aquest curs no és tan fort com en altres. Per aquest motiu, no creu que els resultats siguin molt significatius. En qualsevol cas, ha explicat que als correctors se'ls ha facilitat uns criteris perquè siguin “més exigents” amb aspectes com l'expressió escrita dels estudiants. Mateo ha explicat que molts se centraven en construccions elementals i correctes, i per tant, no se'ls podia puntuar malament, però ara, amb el canvi de paradigma, es vol aconseguir que els alumnes utilitzin una expressió més adequada a aquest nivell.

Les proves, obligatòries

Enguany tots els estudiants han de passar les proves de competències bàsiques, una norma que s'ha posat sobre la taula després que l'any passat alguns estudiants o centres promoguessin la “insubmissió” a aquests exàmens com a mesura de protesta contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), les lleis educatives espanyola i catalana, respectivament.

Algunes associacions d'estudiants, com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, han tornat a promoure en els últims dies aquesta mesura de protesta. Però en l'opinió del secretari de Polítiques Educatives, aquestes les mobilitzacions es dirigeixen a les proves que es volen imposar a nivell estatal. I és que, segons ell, les proves de competències bàsiques no tenen la voluntat d'elaborar un rànquing de centres o d'alumnes.

Prova pilot

El proper mes de març, 1.500 alumnes d'una cinquantena de centres de secundària faran una prova pilot per avaluar les competències cientificotecnològiques que servirà d'assaig per les que farà PISA la primavera vinent. Mateo ha detallat que la meitat dels alumnes la faran en paper i l'altra meitat amb ordinador, cosa que ha de demostrar si el format influeix en la puntuació dels joves.

El Departament d'Ensenyament vol afegir les competències cientificotecnològiques en les proves d'avaluació del sistema educatiu a partir de l'any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia