Societat

Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull

La Plataforma per la Llengua reconeix la tasca de l'entitat en defensa del valencià en un entorn polític hostil

Albert Jané, puntal de ‘Cavall Fort', i l'empresa Cerveses Moritz, finalistes del guardó

Escola Valenciana va guanyar ahir el II Premi Martí Gasull que la Plataforma per la Llengua atorga a una persona, entitat o empresa que s'hagi distingit per la seva tasca en defensa de la llengua catalana. El guardó reconeix la feina que Escola Valenciana, una federació de 29 associacions, duu a terme a favor de la normalització lingüística, especialment, en el sistema educatiu.

Els darrers anys, l'entitat ha hagut de fer front a la creixent hostilitat tant per part del govern valencià, que ha tancat moltes línies d'escola en valencià, com de l'espanyol, que ha elaborat lleis com la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), que releguen la importància de la llengua pròpia arreu dels territoris de parla catalana.

Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana, va rebre el guardó de mans del president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder. Durant el seu parlament, Moreno va fer extensiu el premi “a tota la societat valenciana que no és visible en els mitjans de comunicació” i va denunciar la precarietat en què està la llengua al País Valencià després del tancament de Canal 9.

El guanyador del premi Martí Gasull ha estat escollit per votació popular a través del web www.premimartigasull.cat, un procés en el qual han participat 8.000 persones, el doble que en l'edició anterior. El jurat del premi va triar els tres finalistes d'entre les 150 propostes que van fer els ciutadans a través d'internet.

A banda d'Escola Valenciana, els altres dos finalistes van ser Albert Jané, gramàtic, traductor i dinamitzador de la literatura infantil i juvenil en català. Jané, el més ovacionat de la nit, és molt conegut per haver estat un dels puntals de la revista Cavall Fort, de la qual n'ha estat redactor, corrector i director. Jané va destacar l'excepcionalitat del fet que una revista infantil es mantingui després de més de cinquanta anys de vida.

L'altre finalista ha estat Cerveses Moritz, empresa que s'ha distingit pel seu compromís amb el català, llengua que utilitza, entre d'altres, en la publicitat i en l'etiquetatge dels seus productes “amb naturalitat”, tal com va remarcar el seu conseller estratègic, Albert Castellón.

L'acte de lliurament del premi va ser presentat per l'actor i periodista Roger de Gràcia i per la periodista valenciana Amàlia Garrigós i hi va actuar el músic Joan Dausà. Entre els assistents hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

LA FRASE

El 2014 ens han atacat molt la llengua, esperem un canvi a la primavera del 2015
Vicent Moreno
president d'escola valenciana

Successors dels mestres balears

Escola Valenciana succeeix en el palmarès l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, que l'any passat es va emportar el guardó per la seva lluita contra el pla de trilingüisme del govern balear, que pretenia posar fi a la immersió en català a les Illes. L'entitat guanyadora d'enguany es va endur un premi en metàl·lic de 3.000 euros i un guardó creat per l'orfebre Joaquim Capdevila. El premi és també un homenatge a Martí Gasull i Roig, un dels fundadors i ànima de la Plataforma per la Llengua, mort el setembre de 2012 al Nepal quan participava en una expedició a l'Himàlaia. Gasull va rebre la Creu de Sant Jordi a títol pòstum l'octubre d'aquell any i ahir, tal com va remarcar el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va tornar a ser homenatjat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia