Societat

religió

Els cardenals avalen el canvi que el Papa vol fer en la cúria

Francesc proposa una Església més descentralitzada i transparent

El col·legi cardenalici li dóna suport, tot i l'oposició dels conservadors

Avui es nomena una vintena de nous purpurats

Cent seixanta-cinc cardenals provinents d'arreu del món es van reunir ahir al Vaticà en un consistori extraordinari convocat pel papa Francesc per debatre la tan esperada reforma de la cúria de l'Església catòlica. Els cardenals van escoltar les propostes que està elaborant el C9 (el consell de nou purpurats que assessora el papa) en el govern i reforma de l'Església.

Els punts clau que es van tractar són dos. D'una banda, la descentralització del poder eclesial: limitar el poder de la cúria romana i concedir-ne més a les diòcesis i conferències episcopals de tots els països. És un punt que no convenç els cardenals conservadors. però que té el suport de bona part dels cardenals i bisbes d'arreu del món. De l'altra, simplificar la burocràcia eclesial reduint el nombre de dicasteris, els ministeris vaticans, i fer més transparent l'Església. Aquest punt gaudeix de més consens. Així doncs, sembla possible la pròxima creació de dos grans dicasteris que agruparan, d'una banda, els temes de laïcitat, família i vida, i de l'altra, caritat, justícia, pau, sanitat i migració. En aquest segon gran dicasteri s'hi podria incloure també, i com a gran novetat, la tutela mediambiental.

Avui al matí se celebrarà a la basílica de Sant Pere un consistori ordinari per a la creació de 20, al qual assistirà el papa emèrit, Benet XVI. Fidel al seu objectiu descentralitzador, Francesc ha decidit mirar cap a la perifèria a l'hora de triar els nous cardenals. Els ha buscat tant a la perifèria llunyana, és a dir, als països que mai han tingut cardenal (illa de Tonga, Myanmar i Cap Verd), com a la propera: procedents de petites diòcesis italianes del sud (Agrigent) en comptes de les més potents com ara Venècia i Torí.

Per preparar els nous cardenals per a l'avinentesa, Francesc els va escriure una carta que s'ha fet pública. En la missiva els explicava que han de ser humils i que no s'han de prendre el càrrec com un premi, com la culminació d'una carrera, sinó com una vocació, recordant que “tots som serfs inútils”.

La carta de Francesc acabava amb una observació curiosa amb l'estil directe que el caracteritza. Segons Bergoglio, “molts nous cardenals s'alegraran dels nomenaments i voldran fer festa, perquè és propi dels cristians saber gaudir i saber celebrar”. Però els advertia que no s'excedissin en aquestes celebracions, perquè seria un signe que el nou càrrec els ha pujat al cap, i la mundanitat “és més perillosa que beure grappa en dejú”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia