Societat

L'Estat deixa Catalunya sense competències en adopcions internacionals

La nova llei reconeixerà com a víctimes els infants exposats a la violència de gènere

Qui hagi estat condemnat per un delicte sexual no podrà treballar amb nens

El Consell de Ministres va aprovar ahir el projecte de llei de protecció a la infància i a l'adolescència que, segons el diputat del grup parlamentari de CiU al Congrés Carles Campuzano, deixa la Generalitat amb un paper testimonial en matèria d'adopcions internacionals. La normativa preveu que la decisió d'autoritzar aquest tipus d'adopcions passarà a dependre directament de l'Estat, que, a més, assumirà la funció d'acreditar les entitats col·laboradores. El paper de les comunitats autònomes, denuncia Campuzano, “únicament quedarà limitat a emetre un informe previ”.

El diputat va recordar que, fins ara, la Generalitat tenia plena competència per obrir i tancar adopcions amb altres països, i també la possibilitat de regular els fluxos d'adopció de menors en altres estats que no siguin l'espanyol. La llei –va remarcar Campuzano– “xoca frontalment” amb les competències que Catalunya vol continuar exercint.

Les adopcions, especialment les internacionals, han estat objecte d'una gran davallada els últims anys a Catalunya a causa de les traves burocràtiques que imposen estats com ara la Xina i Rússia. La nova llei agilita els processos d'acolliment i estableix que la diferència d'edat entre adoptat i adoptant no podrà superar els 45 anys.

El Consell de Ministres també va aprovar altres mesures, com ara el fet que els menors exposats a una situació de violència de gènere (els fills d'una dona maltractada, per exemple) seran reconeguts, igual que la seva mare, com a víctimes. Els jutges, per tant, estaran obligats a pronunciar-se sobre les mesures cautelars que els afectin.

La nova norma també preveu reforçar la protecció dels menors davant els abusos sexuals, dels quals 3.364 nens van ser víctimes el 2013, segons va explicar el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso. En aquest sentit, per exercir professions que impliquin contacte habitual amb nens es demanarà com a requisit no haver estat condemnat per delictes contra la llibertat sexual, tràfic i explotació. La nova normativa també obliga els ciutadans a posar en coneixement de les autoritats qualsevol fet d'aquestes característiques que pugui posar en perill la integritat dels menors.

Idoneïtat per als acollidors

Les famílies que vulguin acollir un infant hauran de passar, d'ara endavant, per un procés d'idoneïtat, com es fa amb les famílies d'adopció. Aquestes es regiran per l'estatut de l'acollidor, que preveu un seguit de drets i deures per als acollidors.

La nova normativa estableix tres tipus diferenciats d'acollida: la d'urgència, que serà per a menors de sis anys durant un període de sis mesos; la temporal, que tindrà una durada màxima de dos anys i que atorga la possibilitat de passar a l'adopció, i la permanent, que s'estudiarà passat el termini màxim de dos anys que preveu la temporal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia