Societat

“Les millors coques catalanes” de Vicent Marqués

DES DE LA TRONA

S'acaba de publicar un nou llibre de cuina del valencià Vicent Marqués, un dels més grans especialistes en cuina catalana i occitana, que duu més de quaranta anys llegint, si més no, tot el que s'escriu i es publica sobre cuina i literatura gastronòmica. I posant els primers fonaments de la història de la cuina.

Ha publicat diversos volums d'història de la cuina catalana i occitana, com ara llibres sobre els arrossos , les amanides, les sopes, els aperitius, etc. També ha escrit novel·les, una amb les falles de rerefons (“Nit de foc”, premi Ciutat de València 1990) i el 2006 va publicar “Un quilo de coca” sobre el món de les drogues.

Ara és el torn de les coques i acaba de traure “Les millors coques catalanes”. En efecte, és una ressenya exhaustiva de tot aquest univers de les coques catalanes (principatines, valencianes i balears).

Ho ha publicat Cossetània Edicions, de Valls, Tarragona, primera edició de febrer del 2015. “Les millors coques catalanes” recull una gran varietat de coques i pastissos, per als amants sobretot de les coques salades, elaborades amb ingredients diversos com les verdures, la carn, el peix o els cacauets.

Al món de la cuina catalana les coques ocupen un lloc privilegiat. A la Mediterrània hi ha coques per tot arreu, les més conegudes de les quals són les pizzes italianes, però nosaltres també en tenim, de totes menes, i amb molta més varietat.

N'hi ha de recapte, de tomata, de ceba, de trempó, de sobrassada, d'espinacs, de pimentó (pebrots, pebres o pebreres), de pèsols, de julivert, de bolets, de peix, de tonyina, de nero, de gambeta, de sardina, de bacallà, d'anxoves, de dacsa (o blat de moro), de farina, de cigrons, de formatge, de pebrassos (rovellons o esclata-sangs), d'oli...

Té 192 pàgines i, per 13,90 euros, al llibre en trobareu un recull de més d'un centenar, entre coques i panades, totes molt tradicionals i ben vives encara. Alguns exemples de les receptes que s'hi poden trobar són: la coca girada, la coca reganyada, les coquetes amb mullador, els bollos, els cocots, la rosca, la farinosa o el píngano.

Les pizzes són pastissos mediterranis, s'han fet famosíssimes i s'han escampat per tots els racons del món gràcies als italians dels Estats Units i als films de Hollywood sobre màfies, padrins, gànsters i pizzeries. Com explica Vicent Marqués al prefaci “Les nostres coques no son tan conegudes, és veritat, però no és per falta de mèrits, perquè són tan bones i variades com aquelles”. I no gosa dir que ‘més que aquelles' perquè ningú el puga titllar de xovinista. Continua dient Marqués: “L'única diferència, trobe jo, és que els italians i els francesos, saben vendre molt bé la seua cuina mentre que nosaltres mai hem provat de vendre-la i, per tant, és desconeguda per als forasters. Però el cas és que som un país privilegiat pel que fa a les coques, n'hi ha de totes les classes ”... Amb totes les combinacions possibles: n'hi ha tapades i destapades, de més grosses i de més petites, de farina de blat o de dacsa, de pasta de pa o de panoli.

En el receptari podem llegir que hi ha de farines “fluixes” o “de força”; fins al 10% de proteïna es consideren fluixes, i del 12% en amunt, de força, que són les més emprades en el món de les coques. A la part final del prefaci aclareix: “com que sóc valencià, al llarg del llibre faig servir mots i modismes propis de les terres del sud, com no podia ser d'una altra manera.

Així doncs, el “sagí” que apareix al text és el que a Catalunya anomenen “llard” i, a les Illes, “saïm”. La dacsa, al seu torn, és el blat de moro català, i els “pimentons” són el que d'altres llocs anomenen “pebrots”, “pebres” o “pebreres”.

Tot i que l'autor diu que hi ha poca literatura escrita sobre coques, ha espigolat quasi tots els papers que en fan alguna referència i les ha incloses en el llibre; n'hi ha de Joan Amades, de Josep Piera, de Martí Domínguez, de Josep Costa i Pomés, d'Eduard Escalante, de Manuel Vicent, de Joan Castelló i Guasch, de Maria Antònia Salvà, de Carles Salvador, etc. O siga: de tots els països de parla catalana.

La presentació tindrà lloc el dimarts 3 de març a la llibreria 3i4 del CC Octubre de València. Tothom hi està convidat i podrà xerrar amb l'autor i preguntar el que vulga saber sobre unes coques que són del bo i millor de la cuina mediterrània.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia