Societat

Canvis per via morta

L'Ajuntament anuncia “millores” en la Urbana tot i concloure que va actuar bé el 4-F

Retreu a Ribó que llanci sospites amb indicis ja estudiats i descartats pel jutge

No hi va haver maltractaments, l'actuació policial en línies generals va ser correcta i allò que no va funcionar prou bé ja va propiciar els canvis oportuns al seu moment. Aquestes són les conclusions, presentades ahir, de l'informe de l'Ajuntament de Barcelona sobre l'actuació de la Guàrdia Urbana en el cas 4-F arran de l'emissió televisiva del documental Ciutat morta, que vindica la innocència dels condemnats pels fets i llança sospites sobre l'actuació de jutges, policies i consistori. I si l'intent de reobertura judicial del cas es va veure aviat que era una via morta, per la manca de noves proves, l'administrativa ho és també formalment des d'ahir.

Però tot i això, el tinent d'alcalde Joaquim Forn va anunciar una bateria de mesures per reforçar els mecanismes de control intern de la Urbana. “Compromisos de millora”, en la terminologia oficial, entre els quals l'acoblament de càmeres als vehicles policials que permetin reforçar els testimonis dels agents. L'Ajuntament planteja també un canvi que no sembla gens menor: la unitat d'afers interns, encarregada de fiscalitzar el mateix cos, deixarà de dependre de la cúpula policial i passarà a fer-ho directament de l'administració municipal, tot i que encara no està definit de quina àrea penjarà.

La bateria de novetats inclou rotacions en el personal adscrit a la unitat de suport policial i les unitats nocturnes; el compromís d'investigar d'ofici els casos en què algú presenti lesions greus com a conseqüència d'una actuació policial, el d'establir com a preceptiva, “i no discrecional” la visita mèdica de qualsevol detingut en situacions de violència o que presenti lesions, i la creació d'un “comitè d'ètica” integrat per “persones independents de reconegut prestigi ciutadà” i representants del cos. L'Ajuntament vol que la Urbana obtingui el certificat de qualitat ISO 9001, que, segons Forn , a tot l'Estat només té l'Ertzaintza.

I tot, ja s'ha dit, malgrat avalar la netedat de les actuacions analitzades a partir de la revisió efectuada pels serveis jurídics municipals de la documentació que consta en el sumari del cas. De fet, ni tan sols s'ha investigat l'origen de la primera versió oficial dels fets, la que parlava que l'agent que va quedar tetraplègic va rebre l'impacte d'un test, facilitada per l'alcalde Joan Clos i que no es va tornar a repetir però que, precisament per això, ha estat esgrimida des de llavors pels encausats per posar en dubte l'existència del llançament de la pedra que segons atestat i sentència va provocar la caiguda i les lesions de l'urbà.

Forn, el gerent de Seguretat, Joan Delort, i el director de Serveis Jurídics, Alfred Lacasa, van insistir –com l'informe– que tant pel que fa a la culpabilitat dels encausats com a les acusacions vers els agents parlem de fets jutjats. I això val també, van afegir, per als indicis de maltractaments, descartats pels jutges, que dilluns va dir haver trobat el síndic de greuges, Rafael Ribó, sobretot pel trau al cap que a un dels detinguts li van haver de cosir a l'hospital de l'Esperança dues hores després d'un primer reconeixement, superficial, a l'hospital del Mar en què no s'havia fet constar la ferida. Delort va recordar que en el judici aquest indici ja va caure per incongruències en el testimoni del jove: va declarar que la ferida se l'havien fet en seu policial, però la patrulla que el va traslladar d'un a un altre centre mèdic no va fer escala en cap dependència policial. “Si el síndic té informació addicional, que ho digui”, va reptar Forn.

Les valoracions del síndic couen especialment perquè el consistori treballa per corregir la percepció, atiada per Ciutat morta, que la tortura de detinguts és pràctica usual a la Urbana. Segons les dades aportades ahir per contrarestar la hipòtesi, en els últims cinc anys, hi ha hagut 24 denúncies contra el cos –de les quals sis han estat per lesions i tres més per delictes contra la integritat moral–, el que constitueix un 0,71 per mil del total de detencions efectuades en el mateix període, o un 0,25 per mil de totes les denúncies fetes també pel cos.

El tinent d'alcalde només va concedir a Ribó la irregularitat de la desaparició del llibre de registre de detinguts del febrer del 2006, quan es van produir els fets. Tot i que “no era rellevant per la investigació”, va remarcar Lacasa, perquè les dades que contenia constaven també en altres llocs. Sigui com sigui, no hi ha cap llibre de registre previ a l'octubre del 2007 perquè la Urbana no tenia cap protocol propi sobre el tema, tot i que a l'informe s'admet que es va vulnerar la norma catalana que regulava la conservació de documents públics.

Aquest és un dels canvis que ja s'havien aplicat, introduint una regulació específica. N'hi ha més. Xavier Trias també s'hi va referir en la seva intervenció en el cicle Moment Zero, organitzat per aquest diari. Va admetre que en l'època dels fets “algunes coses no es feien com havien de fer-se”, i va recordar que una de les primeres decisions com a alcalde va ser, “i no per casualitat”, cessar el llavors cap de la Guàrdia Urbana, Xavier Vilaró. A més, avui, només quatre de les 10 comissaries no tenen encara càmeres, el que ara és condició perquè puguin allotjar detinguts I es va canviar el protocol d'actuació per a evitar que els escenaris de situacions violentes es netegin abans que ho autoritzi la policia, com va passar aquell 4 de febrer de fa nou anys.

Hi ha coses que costa més canviar. Forn no va voler valorar la petició d'indult als dos agents que van participar en els fets del 4F condemnats anys després per tortures en un altre cas feta pel sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana. “És una decisió del sindicat. Nosaltres també el podríem haver demanat i no ho vam fer”, es va limitar a dir. Potser el futur comitè d'ètica anunciat ahir sí valorarà fets com aquest.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia