Societat

El jesuïta que es deixa aconsellar per cardenals i fidels

El papa comença a reformar la cúria i la doctrina sobre la família

Governa l'Església amb més col·legialitat

El bagatge del papa Francesc inclou fins ara més declaracions d'intencions i missatges entre línies que actuacions concretes. Però entre les actuacions n'hi ha mitja dotzena de destacables, sobretot les encaminades a una més gran col·legialitat en el govern de la institució i en l'obertura doctrinal cap a les famílies i col·lectius fins ara condemnats per l'Església.

En el primer àmbit va decidir consultar la governabilitat de l'Església a un grup de cardenals. El G-8 reuneix vuit cardenals que l'ajuden a prendre les decisions sobre l'Església, i cadascun presenta informes sobre com modernitzar la institució o la seva doctrina. Els pontífexs prenien fins ara les decisions de forma personal, i no va ser fins a Joan Pau II que es va posar fi a la infal·libilitat papal.

Francesc no només deman ajut a vuit cardenals, sinó també als milions de fidels, als quals ha remès una enquesta per tal que proposin com i en què hauria de canviar l'Església. La insòlita mesura s'ha vehiculat a través de les parròquies d'arreu del món, malgrat que alguns bisbats governats per prelats conservadors no l'han fet arribar als catòlics de base. La consulta fixarà prioritats als cardenals.

En la governança intenta també canviar la cúria romana. Ha nomenat un nou cap de finances laic i intentarà netejar la trama de corrupció que Benet XVI no va poder aturar. S'ha proposat netejar la institució de qualsevol sospita de pederàstia i propugna la fermesa en aquest àmbit contra els culpables i encobridors. Fins i tot afronta decisions i actuacions de manera personal, com va ser el cas dels capellans pederastes de Granada, en què va trucar al denunciant personalment i al bisbe per tal d'ordenar-li les mesures a prendre.

En l'àmbit doctrinal s'ha obert cap a altres tipologies de fidels fins ara arraconats, com ara els divorciats i, sobretot, els homosexuals, a qui pensa acollir. El sínode de la família, que està encara en marxa i recopilant propostes, pretén buscar formes d'acollir aquests col·lectius, fins ara exclosos de l'Església. Però l'obertura va més lenta del previst perquè la majoria de bisbes li van demanar que hi posés el fre.

Això sí, sempre serà l'únic papa que ha cohabitat amb un altre d'emèrit, Benet XVI, que el visita de tant en tant.

LA XIFRA

1.229
milions de catòlics hi ha al món, i el Brasil és el país amb més catòlics registrats, oficialment.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia