Societat

Tortosa recupera la màquina del Carrilet

L'antiga locomotora, que enguany compleix 125 anys, torna a estar instal·lada al parc municipal

La màquina del Carrilet, l'antiga línia ferroviària de via estreta que comunicava Tortosa amb Deltebre, ja està restaurada i s'ha tornat a instal·lar al parc municipal. Després de mesos de treball per part de l'associació Amics del Carrilet de Deltebre, la màquina sembla nova i ahir desenes de persones van observar com una grua de grans dimensions la posava sobre un tram de via al parc. “Hem fet una restauració en rigor i seria possible fer-la funcionar una altra vegada”, va explicar el president d'Amics del Carrilet, Joaquim Sàlvia, que considera la màquina una “joia ferroviària”. Es tracta d'una màquina de vapor Humslet construïda el 1890 per un fabricant anglès per encàrrec de la companyia de ferrocarrils valenciana i que el 1929 va adquirir Ferrocarrils Econòmics SA (Fesa) per a la línia de Tortosa a la Cava (Deltebre). “És una màquina emblemàtica i estava en un estat deplorable, requeria una restauració”, va dir l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. L'Ajuntament va descartar situar la locomotora a l'exterior de l'edifici de l'antiga estació del Carrilet, perquè hi ha un aparcament subterrani i no hauria resistit el seu pes.

Coincidint amb el 125è aniversari de la màquina del Carrilet, s'ha muntat una exposició a l'edifici del Carrilet sobre la restauració de la locomotora i la línia ferroviària que va estar en servei fins al desembre del 1967.

LA DATA

31.12.1967
És la data
en què la línia del Carrilet va fer el darrer viatge entre Tortosa i els pobles del Delta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia