Societat

El 15% dels treballadors són pobres

L'informe sobre exclusió de Foessa evidencia que tenir feina no és garantia de poder viure amb dignitat

Només el 33% dels catalans estan en situació d'inclusió plena

L'ocupació precària, ja sigui perquè és una feina irregular, temporal o amb un sou molt baix, és un dels desencadenants de viure en exclusió. Ho han evidenciat diversos estudis i ho reitera ara l'Informe sobre exclusió i desenvolupament social a Catalunya, de la Fundació Foessa, vinculada a Càritas, que xifra en un 15% les persones que, tot i treballar, no tenen prou recursos ni tan sols per cobrir les necessitats més bàsiques. El percentatge augmenta en el cas que la cap de família sigui una dona, és a dir, el 20,3% de les llars amb una sustentadora principal que treballa estan en risc d'exclusió. L'informe conclou que “la feina ja no protegeix contra el risc de pobresa”.

De totes maneres, el mateix estudi assenyala que “l'existència d'una relació laboral regularitzada i estable actua com un factor de protecció davant situacions d'exclusió”. En les llars on un dels adults té un contracte indefinit, el percentatge de casos d'exclusió és del 13%. Foessa també insisteix en l'educació com a variable clau en la prevenció de l'exclusió social. Una de les situacions que es planteja és que la taxa d'atur que registra l'EPA per a les persones que no saben llegir ni escriure és 3,3 cops superior a la taxa d'atur de les persones amb estudis superiors. I també que, a Catalunya, el 66% de la gent amb estudis universitaris té feina, un percentatge 2,1 vegades superior al 30,9% de les que no han acabat els estudis obligatoris.

En el cas de quedar-se sense feina, tenir una formació també és un element diferenciador, perquè les taxes d'atur de llarga durada oscil·len des del 68,5% per a persones que no van acabar els estudis obligatoris fins al 54% de les que tenen estudis universitaris.

Però la precarietat laboral i la formació són només un dels temes que analitza l'Informe sobre exclusió i desenvolupament social a Catalunya, que avalua també aspectes com l'accés a l'habitatge –“un element fonamental d'emancipació, d'estabilitat i d'integració social”–, la participació política i social, el suport social personal i familiar, i l'accés a l'educació i la salut, entre d'altres, per analitzar la integració social. Vistos tots aquests elements, el resultat és que només el 33% de la població catalana està en situació d'inclusió plena. O bé, dit d'una altra manera, només tres de cada deu catalans tenen una vida plenament digna, mentre que fa anys era el 50%.

Els problemes d'exclusió que més afecten la societat catalana, segons Foessa, són els relacionats amb la feina, l'habitatge i la salut. Concretament, quatre de cada deu persones o tenen feina o bé tenen un treball precari. En el cas de l'habitatge, tres de cada deu tenen dificultats, ja sigui perquè no tenen un lloc estable en condicions per viure, perquè han de conviure amb problemes d'accessibilitat o perquè han de fer front a unes despeses excessives per mantenir la llar en condicions normals.

LES XIFRES

1,8
milions de catalans
estaven l'any 2013 en exclusió social. 200.000, en exclusió severa.
77
per cent
de la població té mancances en qüestions d'alimentació, habitatge, salut, feina o accés a l'educació.

Dues de cada deu persones estan en exclusió sanitària

A Catalunya, gairebé dues de cada deu persones estan afectades per l'exclusió sanitària. Segons l'informe de Foessa, entre les privacions principals en el terreny de la salut destaca que l'11,5% de les llars reconeixen que no poden seguir els tractaments necessaris per a la conservació del seu estat de salut i que el 6,6% tenen dificultats per menjar cada dia amb una dieta suficient i equilibrada.

Entre les conseqüències de les dificultats econòmiques, l'informe recull que el 42,7% de les llars han hagut de reduir les despeses dedicades a l'alimentació, que una de cada deu no pot comprar els aliments adients per dur una dieta equilibrada. Pel que fa a la salut, un 11,8% de famílies en què algun membre ha necessitat ulleres i un 16,7% en què algú ha necessitat una dentadura no les han pogut pagar. I, més en general, en el 10,7% de les llars hi ha algú que en els darrers cinc anys ha tingut o té algun trastorn de salut mental o depressió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia