Societat

medi ambient

El govern incompleix quasi el 60% dels acords per conservar el medi natural

Un estudi de la UdG alerta que la majoria d'actuacions en medi ambient no s'acaben fent

Crida per no abandonar la conservació del patrimoni natural

Un informe de la Universitat de Girona (UdG) assegura que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, que dirigeix Josep Maria Pelegrí, incompleix el 60% dels acords en matèria de medi ambient a què s'arriba des del Parlament o del govern mateix i que la majoria de millores que es compromet a fer, no les acaba fent.

La UdG diu, per exemple, que el 27 de febrer del 2014 i després d'unes jornades científiques, el Parlament va aprovar, pràcticament per unanimitat, una moció sobre polítiques de conservació i gestió del medi natural que recopilava un conjunt de 25 requeriments o objectius clars per millorar la gestió del territori català. Entre les mesures aprovades, hi havia, per exemple, potenciar el cos d'Agents Rurals (un cos que, segons informava ahir El Punt Avui, ara també s'haurà de fer càrrec de combatre les colònies de seglars del país). Un any després, la UdG ha constatat que el govern no ha complert el 59% dels requeriments aprovats i només ha dut a terme de forma completa un 16% dels acords. L'informe diu que, de forma completa, el govern només ha complert quatre dels acords, i que en dues ocasions els professionals –experts en espais protegits– no han pogut avaluar-los per falta de dades.

La UdG ha fet una àmplia llista dels acords no acomplerts del Departament de Medi Ambient, entre els quals hi ha garantir la vigilància de les aigües marítimes interiors, especialment en zones amb alguna figura de protecció, com ara el Delta de l'Ebre o el litoral del Baix Empordà. Tampoc ha establert un pla d'actuació específic sobre boscos singulars, ni ha buscat fórmules per destinar més recursos a la gestió dels espais naturals protegits.

El director de l'Institut de Medi Ambient de la UdG, Josep Vila Subirós, impulsor de l'informe, va assenyalar, ahir a l'ACN, que aquests resultats “són un crit d'atenció” perquè govern i partits polítics tornin a focalitzar la importància de les polítiques de conservació del patrimoni natural.

LA XIFRA

66
per cent
s'ha reduït el pressupost per a la protecció i preservació del medi natural, denuncia la UdG.

Registre de pluges durant 225 anys

El Servei Meteorològic de Catalunya ha reconstruït la sèrie de precipitacions més llarga i contínua de la península Ibèrica, que s'inicia el juliol del 1786. L'anàlisi arriba fins al 2014, incloent-hi 225 anys ininterromputs de dades de pluges mensuals a Barcelona. Aquesta sèrie, que ahir, amb motiu del Dia Meteorològic Mundial, va presentar el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Joan Enric Llevot, indica que, des del 1786 i fins al 2014, hi ha hagut un increment de la precipitació d'aproximadament un 18%, tot i que en la darrera centúria s'aprecia una tendència oposada, amb un descens del 13% des del 1900. Segons la sèrie, l'any que va ploure menys a Barcelona va ser el 1817, amb tan sols 216 mm recollits. Per contra, l'any més plujós va ser el 1971, quan es van recollir 1122,7 mm.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia