Societat

SOL SOLÀ

PRESIDENTA DE GREENPEACE A L'ESTAT

“Contra el canvi climàtic, tots som al mateix vaixell”

“Es fa urgent; hauria de ser decidit i vinculant”

“El ‘fracking' forma part de la inassumible cursa per trobar hidrocarburs”

“Cal un accés més democràtic a l'energia”

PERFIL
Sol Solà afronta el primer any al capdavant de Greenpeace a l'Estat amb els objectius de promoure la lluita contra el canvi climàtic i les energies renovables. Però també buscarà la col·laboració amb les plataformes socials que es mobilitzen per defensar drets fonamentals, com el de la manifestació o el de la protesta que amenaça la ‘llei mordassa‘, o per garantir l'eradicació de la pobresa energètica i un accés a l'energia més democràtic i just
Foradar un país o la seva costa i rebentar-ne el subsòl buscant hidrocarburs és una bogeria
Les empreses frenen les renovables per por de no poder seguir mantenint el seu monopoli de l'explotació

La catalana Sol Solà ha estat elegida presidenta de Greenpeace a l'Estat. L'ONG internacional té 100.000 socis a l'Estat, un 25% dels quals a Catalunya, i no rep cap subvenció de l'administració ni ajut de cap empresa.

Com s'elegeix la direcció de Greenpeace?
És un sistema transversal i absolutament democràtic.L'assemblea és l'organisme de direcció i està format per 75 persones escollides cada 3 anys pels socis. Una assemblea anual n'elegeix la junta directiva, que som set persones. Dins de la junta es designen els càrrecs que ocupem i la presidència recau en un dels set membres. Exercim durant un màxim de dos mandats de 3 anys seguits.
L'assemblea té algun repartiment territorial?
La representació es fa per autonomies i en funció del nombre de socis de cada comunitat. Catalunya és qui en té més.
Es nota la crisi, en el descens d'associats?
S'ha notat la davallada del nombre de socis per la crisi els últims dos anys. És trist, però ens hem trobat amb socis que estaven en una situació econòmica greu i que havien de donar-se de baixa. Molts, però, continuen aportant quotes reduïdes. D'altres opten per aportacions més puntuals. Per sort, no hem notat una dramàtica caiguda, però, de les aportacions dels socis o d'ingressos, que són la nostra única font de finançament. Greenpeace no rep cap subvenció ni ajut empresarial de ningú. En aquest sentit, la retallada de les administracions no ens ha afectat.
No és habitual en el món de les ONG.
La independència econòmica forma part de l'essència i l'origen de l'organització mundial. Ens permet denunciar qui sigui i qui agredeixi el medi ambient. No podríem estar mediatitzats per cap govern ni empresa o corporació.
Creix la sensibilitat per la natura?
La sensibilitat ambiental forma ja part de la consciència ciutadana. Hi ha influït l'educació als infants, tant la rebuda a casa coma les escoles. Aquest interès pel medi ambient era abans un luxe o una idea més accessòria, i ara ja està assolida com una necessitat bàsica global i de tothom.
Però les necessitats socials són ara més importants.
I tant! És lògic i estem d'acord que les administracions hagin prioritzat les necessitats socials i laborals a les mediambientals. Però tampoc no és cert que si lluites i treballes pel medi ambient poses en perill llocs de treball. Apostar per un model més sostenible i per les energies renovables sí que fomenta nous llocs de treball.
És pot ser més sostenible sense fer perillar llocs de treball?
Sí, canviant la política energètica. Greenpeace no proposa res que no sigui conegut. El matrimoni entre política i grans corporacions energètiques ens afecta en el dia a dia. No pot ser que la política energètica estigui dictada per empreses que no volen perdre el monopoli de la generació ni de la distribució.
I apostem per les renovables.
Les renovables no són ni poc interessants ni poc profitoses. Les grans empreses en frenen el desenvolupament perquè no estan segures de poder obtenir-ne i perpetuar l'actual monopoli de l'explotació. La ciutadania hi té molt a dir. Tenim dret a escollir quina energia volem potenciar o consumir, i fins i tot, si volem autogenerar-la. Cal un accés més democràtic a l'energia.
Com els afecta la llei de seguretat, també dita mordaça?
Alguns apartats limiten la protesta i semblen fets contra Greenpeace. Presentar una legislació amb l'excusa que augmenta la seguretat però amb l'objectiu que no es protesti és antidemocràtic.
La crisi ha dut un concepte nou: pobresa energètica.
I que no coneixíem fins ara. Com pot ser que una societat rica i desenvolupada admeti que hi ha persones en situació altermundista, sense dignitat ni accés bàsic a l'energia? L'accés al'energia ha de ser més senzill perquè és una necessitat social i afecta el benestar.
L'Estat depèn de l'energia nuclear. Altres països l'han anat abandonant després de l'accident de Fukushima.
La dependència de les nuclears no és tan gran com se'ns vol vendre. Li convé mantenir-la al lobby energètic. L'eòlica, la solar i més renovables podrien cobrir la demanda energètica. Seguir mantenint la nuclear és deficitari i només té sentit per interessos industrials. Les centrals tenen molts riscos més enllà dels 30 anys de vida. L'allargament de la vida útil de les nuclears és una temeritat. Alemanya va ser valenta començant a tancar-ne. El Japó també. Fukushima va ser una lliçó i han entès que l'energia no és il·limitada. Va eliminar les nuclears i tampoc no consumeix més petroli ni carbó, simplement aplica més és eficiència energètica i estalvia més energia.
Per fi la Xina i els EUA comencen a fer actuacions en el control dels gasos contaminants.
Perquè els interessa i respon a necessitats pròpies, en el primer cas, i per geopolítica, en el segon. La Xina vol donar sortida a l'energia renovable que produeix, ja que fins ara depenia molt de les fòssils contaminants. I els EUA, perquè volen ser menys dependents del petroli àrab i recuperar independència energètica. Per això s'han abocat al fracking i hi arrosseguen altres estats. És positiu que comencin a prendre mesures contra el canvi climàtic, perquè la situació està arribant al límit. Aprofitem la seva necessitat per canviar el model.
Com veu el fracàs de les cimeres contra el canvi climàtic?
Sempre queden encallades pel mateix escull: el compromís de reducció dels gasos amb efecte hivernacle. Les economies industrialitzades veten que se'ls fixin límits d'emissions. Els països emergents volen seguir creixent. Aquest model de desenvolupament no és ja sostenible. Però les cimeres són necessàries. Països en desenvolupament o afectats pel canvi climàtic poden conscienciar o pactar-hi acords sobre polítiques més compromeses. Poden empeltar les grans economies que tots anem en el mateix vaixell i si ens enfonsem, ho farem tots. Uns abans que d'altres, però tots ens enfonsarem. Ens cal un compromís urgent, decidit i vinculant sobre el canvi climàtic. Cal que els ciutadans es mobilitzin per fer entendre als governs i als estats que no podem seguir donant voltes en cercles.
I obtenir energia de...
Del sol i el vent, que estan a l'abast de tothom. L'obtenció d'hidrocarburs (gas i petroli) cada cop és més complex, complicat i arriscat. Anar foradant un estat per buscar petroli és una bogeria. Rebentar el subsòl amb fracking per obtenir hidrocarburs, una altra. Apostem per les renovables en lloc d'esgotar fonts que només ens condueixen a un estat de risc climàtic inassumible. La carrera desesperada per obtenir petroli i hidrocarburs és insostenible.
Com valora la polèmica indemnització pel cas Castor?
Qualsevol aposta pels derivats dels hidrocarburs frena les renovables. Si a més es fa pagar la ciutadania... és molt injust i una mala inversió com a societat.
Per què s'oposen a obtenir energia amb el ‘fracking'?
És molt agressiu. Esquerdar llits de roca per arribar a bosses d'hidrocarburs i injectar-hi aigua i components químics contamina els aqüífers, trinxa el paisatge i malmet la salut de les persones. Als EUA, a vegades surt gas i flames per l'aixeta! La qualitat i quantitat d'hidrocarburs que s'extrau no justifica la contaminació a la qual ens veuríem exposats. A l'Estat no ens solucionaria ni la dependència energètica ni la del petroli i gas.
I les prospeccions petrolieres al Mediterrani i les Canàries?
Tampoc. Canàries té un model turístic força equilibrat i respectuós amb el medi ambient.I en depèn, doncs no l'amenacem. Qualsevol prospecció té un risc de vessament de cru. I són agressives per a la fauna per les tècniques sòniques que s'usen.
Greenpeace té ara en marxa una campanya internacional per salvar l'Àrtic de les prospeccions petrolieres.
Intentarem que es declari l'Àrtic un santuari mediambiental. Intocable i que no hi entrin les indústries que ja hi estan fent prospeccions. La finestra meteorològica de perforació de l'Àrtic és curta, i dura només tres mesos pel fred intens. Si hi ha qualsevol vessament i el cru queda sota el glaç ja no es podrà ni dissoldre ni controlar. És extremadament arriscat buscar-hi petroli i gas. Es posa en perill l'ecosistema de l'Àrtic, que a la vegada és un dels reguladors del clima al planeta. El que hi passi afectarà tot el planeta.
Quina és la principal amenaça mediambiental a Catalunya?
La mateixa que a la societat europea: la dependència de les energies fòssils derivades dels hidrocarburs. A nivell local hi tenim tot l'espectre de problemes: excés de consum i dependència de les energies brutes, les nuclears, prospeccions a la costa, i com a especificitat catalana, una sobreocupació i saturació del litoral. El turisme massiu a la costa no és sostenible, com tampoc l'explotació industrial que hi ha al voltant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia