Societat

TRIBUNALS

Els jutges substituts es reivindiquen a Madrid

Exigeixen al ministeri que revoqui l'eliminació de 1.500 places que ocupaven

Desenes de jutges substituts i magistrats suplents es van manifestar ahir davant la seu del Ministeri de Justícia, a Madrid, per reivindicar els seus drets. En concret, demanen que es revoqui l'eliminació de les 1.500 places en els jutjats i tribunals de l'Estat espanyol, que el govern del PP va executar sense concedir-los cap reconeixement laboral ni professional.

L'acte va ser convocat per l'Associació de Jutges Concepción Arenal (AJCA) i l'Associació de la Judicatura Eventual Catalana, (Ajudicat) , presidida per Haidé Costa. Les entitats van recordar que aquests jutges representaven el 20% de la plantilla judicial i que resolien el 30% dels assumptes que es tramiten en una justícia, col·lapsada de forma endèmica. La retallada, a través d'una llei orgànica, va dur-se a terme l'estiu del 2013, i —segons els afectats— “va ser un ERO encobert”. A Catalunya, va significar que dels dos-cents jutges i magistrats que cobrien baixes i vacants s'hagi passat a la vintena en actiu.

Els juristes han reclamat els seus drets davant del Tribunal Suprem i el tribunal europeu, que amb recents resolucions, els han donat l'esquena. Haidé Costa i Imaculada Galvaán, presidenta d'AJCA, van denunciar ahir que amb aquestes mesures “s'està condemnant” aquests professionals, ja que “no se'ls dóna feina, no se'ls dóna d'alta de la Seguretat Social, ni cap remuneració”, tot i que han d'estar a disposició dels tribunals superiors de justícia de cada comunitat. A més, el seu estricte règim d'incompatibilitats fixa que no poden fer cap altra activitat laboral, a banda de la docència.

“Aquesta realitat provoca que hi hagi autèntics drames personals i que certes famílies no puguin ni fer front a la hipoteca”, van assegurar. I la manca de suport econòmic provoca que molts d'aquests juristes renunciïn voluntàriament a ser en aquestes llistes d'espera judicials, i perden drets laborals i econòmics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.