Societat

La policia investiga les piulades d'odi contra els catalans

Els Mossos estudien 17 comptes de Twitter i l'Estat no hi veuria delicte

Drets les denunciarà avui a la fiscalia

Les forces de seguretat ja investiguen les piulades catalanòfobes que van circular per la xarxa poc després de l'accident. El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va ordenar ahir a la Unitat d'Investigació Tecnològica de la Policía i al Grup de Delictes Telemàtics de la Guardia Civil que investiguin l'origen de les piulades “molt ofensives” que destil·laven odi o proferien insults contra els catalans, sovint des de comptes anònims. Segons informava Europa Press citant fonts policials, en les primeres indagacions no hi haurien vist indicis de delicte. Els Mossos d'Esquadra també investiguen diferents missatges que podrien resultar delictius. S'han centrat en 24 missatges fets des de 17 perfils, però el cas continua obert i no es descarta ampliar la investigació abans de dur-la a la fiscalia “com més aviat millor”.

Les mesures dels cossos de seguretat estatals arriben després que ERC enviés una carta a Fernández Díaz denunciant els fets amb alguns exemples. Paral·lelament, l'associació d'advocats Drets havia començat a recollir piulades catalanòfobes per presentar –avui al migdia– una denúncia a la fiscalia. “Hem rebut més d'un miler de missatges i estem fent un buidatge per veure quants i quins poden ser delicte”, explicava ahir el president de Drets, Sergi Blàzquez. La seva plataforma ja va presentar a l'octubre una denúncia semblant amb un centenar d'ofenses que encara està essent analitzada.

Segons el despatx Font Advocats, especialista en dret digital, el delicte imputable a les piulades seria el d'incitació a la discriminació o l'odi, que regula l'article 510 del Codi Penal amb penes de presó d'un a 3 anys i multa de 6 a 12 mesos. Els experts, però, apunten que la majoria de piulades, en no fer una crida a la comissió de cap acte, quedarien emparades, tot i ser reprovables, en la llibertat d'expressió. N'hi ha una minoria, però, que amb missatges com ara “muerte al catalán” sí que podrien arribar a ser punibles.

LA FRASE

La Policía volia que els ignoréssim, però quan es feia apologia del terrorisme era la primera a actuar
Sergi Blàzquez
President de drets
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia