Societat

Patrimoni

A peu pel refugi antiaeri

El túnel per arrecerar els veïns del barri guixolenc del Puig durant els bombardejos de la Guerra Civil reobre al públic

Es podrà visitar els primers dissabtes de mes des de l'entrada pel carrer de la Penitència

Un centenar de persones van assistir ahir al matí a l'obertura del refugi antiaeri del barri del Puig, remodelat recentment i que serà visitable de manera regular. Tal com ha explicat la regidora del Pla de Barris, Dolors Ligero, encarregada de l'obertura, en principi el refugi es podrà visitar els primers dissabtes de cada mes, coincidint amb el mercat ecològic que es fa al nucli. També es podran visitar els antics safaretjos, ara reconvertits en espai cívic i on es pot comprovar encara la funció que feien.

Pel que fa al refugi, excavat dins del subsòl rocós del carrer de la Penitència durant la Guerra Civil, tenia la capacitat d'acollir 600 persones. Té forma de cova, i fa diferents ziga-zagues amb un recorregut no lineal per apaivagar la hipotètica ona expansiva de l'explosió d'un projectil a l'entrada o fins i tot a l'interior de la cavitat. El túnel havia de connectar amb un altre de construït a les proximitats, però sortosament la Guerra Civil va acabar abans de la seva construcció.

El grup de persones que va visitar ahir el túnel –entrant de cinc en cinc– va poder endinsar-se en la història recent de la ciutat. L'Ajuntament planteja, igualment, realitzar visites i obrir l'equipament a hores convingudes o a través d'acords amb altres entitats, com ara els Amics del Museu d'Història, que s'han ofert a organitzar les visites guiades a un altre equipament del període bèl·lic recuperat recentment, el niu de metralladores del Salvament.

Descoberta casual

Les obres de reurbanització de les escales del carrer Penitència van permetre trobar una de les entrades de l'antic refugi antiaeri ara fa dos anys. Finalitzat el conflicte, els accessos als túnels havien estat tapiats i només els veïns més vells podien testimoniar-ne l'existència.

El 2010 l'excavació dels fonaments d'un edifici proper ja havia deixat al descobert una de les cavitats, tot i que inaccessible. En el segon cas, però, el fet que l'obertura donés al carrer ha aplanat el camí per al projecte de fer visitable tot el túnel. Tècnics del consistori van avaluar si l'entrada de persones es podia fer amb plenes garanties, i al final s'ha optat per fer-hi arribar electricitat que alimenta la il·luminació i estendre un paviment metàl·lic per facilitar la caminada. Segons descripcions dels veïns que ho recorden, la galeria, excavada a pic en roca viva, era més llarga. L'alçària mitjana del tram és d'uns 2 metres, per una mica més d'1,5 d'amplada.

La data de construcció del refugi oscil·la entre l'estiu del 1937, arran del bombardeig naval del vaixell de creuer Canarias, i el 1938, quan es va intensificar el bombardeig de les aviacions italiana, alemanya i nacional. Sant Feliu de Guíxols, segons dades de l'historiador Àngel Jiménez, va ser un dels municipis catalans amb més víctimes civils de bombardejos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia