Societat

Les desigualtats educatives incideixen en la pobresa

Save the Children analitza com l'educació aconsegueix trencar l'exclusió hereditària

Catalunya se situa en la zona alta en equitat educativa

L'ONG recull firmes per demanar més inversió en infància

Canàries, Múrcia, Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa són les cinc zones de l'Estat amb més pobresa infantil i on, alhora, hi ha nivells més baixos d'equitat educativa, és a dir, les mateixes oportunitats d'aprenentatge. Catalunya, on el 24,3% d'infants es troben en situació de pobresa, es troba en la zona de nivell “alt” d'equitat educativa del rànquing elaborat per l'ONG Save the Children . Un rànquing fet amb catorze indicadors, com el temps de permanència a l'escola en les diferents etapes, el servei de menjador, la qualitat de la infraestructura dels centres, l'accés a internet a les aules o la taxa d'abandonament escolar.

Save the Children insisteix amb aquest informe –titulat Il·luminant el futur: invertir en educació és lluitar contra la pobresa infantil– en la relació directa entre pobresa, desigualtat i sistema educatiu. “L'educació és clau per trencar la transmissió intergeneracional de la pobresa i aconseguir una cohesió social”, reivindica el director general de l'entitat, Andrés Conde. L'ONG ha llançat una campanya de recollida de signatures per demanar millors polítiques d'infància, tenint en compte que en el cas de Catalunya un de cada quatre infants és pobre, i a l'Estat, un de cada tres.

El País Basc és l'única comunitat que presenta valors “molt alts” d'equitat educativa. En l'apartat de valors “alts”, a més de Catalunya, hi ha Madrid, Navarra i Aragó. Algunes de les dades que recull l'estudi són que a Catalunya el 19,1% d'estudiants de Secundària no obté el graduat d'ESO, que hi ha un 24,7% de taxa d'abandonament escolar –molt lluny de l'objectiu europeu per al 2020, que és del 10%–, i que un de cada quatre joves (25,7%) entre 15 i 24 anys ni estudien ni treballen –la mitjana europea és del 15,9%.

L'informe de Save the Children defineix Catalunya, el País Basc, Navarra i la Rioja com les quatre zones de l'Estat amb “un nivell d'equitat alt i polítiques específiques molt àmplies”.

LES FRASES

A través dels nostres programes hem comprovat que una educació de qualitat, inclusiva i equitativa és la clau per lluitar contra la desigualtat
Si les oportunitats d'aprenentatge es limiten, es minimitza la possibilitat que l'infant surti de l'exclusió
Andrés Conde
Director general de l'ong save the children

Molts problemes per pagar el material escolar

Els tres últims cursos, el preu dels llibres de text s'ha incrementat un 4,29%. Les despeses en llibres i material escolar que algunes famílies no poden assumir trenca el principi d'igualtat d'oportunitats.

El 30% de les llars tenen menys de 50 llibres

El 30% de les llars de l'Estat on hi ha alguna criatura tenen menys de 50 llibres. L'accés a la cultura, al cinema, al teatre, a museus o a biblioteques són elements que assenyalen el nivell d'equitat educativa.

Firmes perquè s'inverteixi més en infància

Save the Children ha llançat una recollida de firmes en línia per demanar més inversió en polítiques d'infància i eradicar la pobresa i les desigualtats a l'hora d'accedir a l'educació.

Un dels països més sedentaris d'Europa

L'Estat és un dels quatre països més sedentaris d'Europa. L'activitat esportiva i l'alimentació també marquen el futur dels infants. Un de cada tres infants entre 6 i 9 anys
té obesitat.

“L'educació és un dret i els governs l'han de garantir”

L'ONG Save the Children reivindica que el dret a l'educació no pot dependre de la solidaritat i reclama al govern espanyol i als governs autonòmics que facin polítiques fortes per garantir-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia