Societat

El debat irresolt de l'horari escolar

La comissió d'estudi de la reforma horària del Parlament demana que les vacances d'estiu siguin més curtes i es distribueixin al llarg del curs

Rebutgen la jornada intensiva perquè és discriminatòria

“Molts infants a partirde les tres de la tarda
es queden sols a casa”, denuncien els experts

El fracàs escolar del nostre país podria estar relacionat amb els horaris actuals? Els diputats que han participat en la comissió d'estudi de la reforma horària del Parlament creuen que podria ser i per això proposen que es faci algun tipus d'estudi per esbrinar-ho. El que sí que saben segur és que els horaris fallen en l'actual sistema educatiu i que, per exemple, les vacances d'estiu “haurien de ser més curtes” i s'haurien de distribuir al llarg del curs, tal com es
fa en altres països europeus.

El total d'hores lectives a les escoles catalanes és similar al de la resta de països d'Europa, però es diferencia fonamentalment en la distribució dels festius, cosa que, a casa nostra, dificulta la conciliació amb la vida laboral de les famílies. Per això també insten l'administració a oferir preus reduïts per a les activitats extraescolars, que suposen un cost molt important per a les famílies, que algunes no poden assumir.

La comissió parlamentària que ha estudiat el sistema actual d'horaris ha coincidit plenament en una cosa (avalada per diversos estudis internacionals, entre els quals hi ha el de la Fundació Jaume Bofill): que la compactació horària no millora els resultats escolars i, per contra, pot ser una mesura discriminatòria i pot agreujar les discriminacions socials. Per aquest motiu demana que es retiri dels instituts de secundària la jornada compactada. “Molts infants a partir de les tres de la tarda es queden sols a casa”, alerten. Els diputats que han analitzat i debatut els pros i els contres dels actuals horaris demanen més recursos de l'administració per “atendre l'alumnat fora de l'horari lectiu”.

La conclusió és contundent, en el sentit que el fracàs de diverses experiències per gestionar l'horari extraescolar, com per exemple els plans d'entorn, deixa en una situació d'evident desigualtat els nens que pertanyen a famílies que no tenen recursos per accedir a les activitats extraescolars respecte als que pertanyen a famílies que sí que en tenen.

Tutories dels pares i mares

En una altra cosa coincideixen els diferents diputats que han format part de la comissió d'estudi de la reforma horària: que cal reconèixer les hores de tutories per als pares i mares dins de la jornada laboral en tots els convenis que es facin. “Això en alguns convenis avui està regulat, però no en tots. I, per tant, aquesta podria ser una mesura factible que podria impulsar, promoure i legislar el Parlament”, sostenen els parlamentaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia