Societat

Bombers catalans alerten en un vídeo que rere el 70% dels incendis s'hi oculta la pobresa energètica

Denuncien que les estadístiques oficials obvien la informació que ells mateixos fan constar sobre la situació de pobresa dels afectats

Donen suport a títol personal la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica promoguda per la PAH

Cinc bombers del cos de Bombers de la Generalitat han denunciat que molts dels incendis de l'àrea metropolitana de Barcelona tenen lloc en situacions de pobresa energètica i precarietat en l'habitatge. A través d'un vídeo publicat a YouTube amb el títol En primera línia. Testimonis de Bombers de la Generalitat sobre pobresa energètic, cinc integrants del cos d'emergències estimen que un 70% dels incendis domèstics tenen com a causa la pobresa energètica, una realitat que actualment afecta 320.000 famílies a Catalunya. Els protagonistes de l'audiovisual donen suport a títol personal a la ILP contra la pobresa energètica promoguda per entitats com la PAH.

Els bombers denuncien que als documents oficials no consta cap informació relativa a la situació de pobresa en què es troben les famílies afectades, malgrat que ells asseguren que ho fan constar de manera detallada i explícita.

En aquest sentit, expliquen que les dades oficials només inclouen les causes tècniques dels incendis però obvien el context social i econòmic. Segons ells, d'aquesta manera “no es pot trobar la solució adient perquè el problema no s'acaba de definir”.

Els cinc testimonis descriuen que en les seves intervencions observen aparells manipulats en habitatges que tenen el subministrament energètic tallat, famílies que utilitzen electrodomèstics en mal estat o persones que s'han electrocutat. Posen com exemple, els quatre nens d'una família d'origen marroquí del Vendrell que van morir fa un any en l'incendi del pis d'on havien estat desnonats i que després van ocupar; la nena de Balaguer que al desembre del 2013 va morir perquè la seva família s'escalfava cremant palets; o el cas d'una parella d'ancians que van morir per inhalació de fums perquè cremaven espardenyes per escalfar-se.

Per això, sovint certifiquen com a factors de risc les instal·lacions elèctriques defectuoses, les preses de subministraments irregulars, sobrecàrregues d'instal·lacions i electrocucions, a més dels relacionats amb la utilització d'estufes improvisades de llenya i de gas.

Finalment, manifesten que hi ha situacions que cal evitar i que tothom “ha de saber que això està passant és real”. Conclouen que “assegurar el subministrament a totes les persones hauria de ser un dret fonamental”.

Un objectiu pel qual tres entitats, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC ja han arreplegat més de 70.000 signatures a favor de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els desnonaments i la pobresa energètica, al qual els cinc bombers s'adhereixen a títol personal a través de l'etiqueta #BombersAmbLaILP a la xarxa social de Twitter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia