Societat

Institut en negre, país de dol

L'Institut Joan Fuster viu una jornada molt emotiva de reflexió i record amb els alumnes i mestres

La comunitat educativa del país para un minut en solidaritat amb el centre del barri de Navas

Els dos alumnes ferits dilluns
van ser donats d'alta ahir

Les mans dels nens i adolescents de l'institut Joan Fuster del barri barceloní de Navas van servir ahir per alguna cosa més transcendent que per empunyar una arma homicida. A les 11 en punt del matí, la comunitat educativa del centre que dilluns va viure el malson de l'atac d'un dels seus alumnes es va concentrar al pati per fer un minut de silenci en record del professor mort. L'acte, tan mínim com emotiu, el va tancar un aplaudiment intens que, des de l'interior de les instal·lacions del centre arribava amb absoluta nitidesa a l'exterior, on durant tot el matí s'hi van concentrar molts pares i veïns del barri.

En sentir l'aplaudiment dels nois, els pares s'hi van afegir en una comunió evident d'uns i altres en el dol i el col·lapse emocional provocat pels fets. Després del primer aplaudiment va venir un moment de silenci, i un parell de minuts més tard, des del carrer es va tornar a sentir l'aplaudiment procedent del pati de l'institut. Eren els nois i noies que insistien en fer evident el seu estat d'ànim i a expressar-se a través del so rítmic del repicar de mans.

El nou aplaudiment va ser correspost, una vegada més, per la gent que era al carrer, establint-se un diàleg rítmic, entre els de dins i els de fora, com si els nois i noies busquessin l'escalf i el suport dels pares que eren al carrer i com si els pares volguessin, amb el seu picar de mans, fer saber als fills que eren allí fent-los costat.

Aquesta va ser la forma com ahir es va expressar la comunitat educativa de l'institut Joan Fuster. Per la resta; molt poques ganes de parlar amb la premsa per explicar l'evidència que l'estat d'ànim de la gent del barri de Navas ha viscut millors moments.

De fet, no feia falta preguntar res, només observant l'entrada dels alumnes del centre a les deu del matí n'hi havia prou per copsar la gravetat del moment i la pesantor en l'ànim. El dol era evident en els rostres compungits de molts nois i noies, amb els rams de flors que molts portaven i que dipositaven a l'entrada del centre i en el color negre de la roba que molts havien optat per vestir expressament.

Sense respostes

Tampoc feia falta preguntar res a les mares que comentaven la situació viscuda a casa. “A moltes preguntes que em feia el meu fill jo no tenia resposta”, deia una d'aquestes dones. L'estupefacció era general entre els veïns de Navas. Aquest diàleg entre dues àvies aferrades a un carret de la compra exemplifica que el sentiment de desolació va repartit, pel mort i per la tendra edat del protagonista dels fets:

-“És gros, tot això.”

-“Aquest pobre noi.”

-“35 anys!”

-“I els pobres pares?”

Tant l'entrada com la sortida dels menors, a les dotze del migdia, va ser protegida pels alumnes de segon de batxillerat del centre que es van desplegar formant una pantalla de protecció per evitar que es poguessin captar imatges. La presència de molts mitjans de comunicació al lloc va generar, dilluns, moments de tensió per la difusió d'imatges de menors. De fet, la manera com els mitjans han abordat el fets ocorreguts al Joan Fuster i com s'hi van relacionar els alumnes és un dels temes que ahir es va abordar a les aules en la jornada especial de només dues hores que es va viure a l'institut. Amb els seus tutors i també amb l'ajuda dels psicòlegs del Servei d'Emergències Socials de Barcelona, els nois van poder parlar de sentiments.

Suport a la germana

També va poder participar en les xerrades a l'aula la germana del nen de 13 anys que va protagonitzar l'atac i que ahir va acudir a l'institut on estudia primer de batxillerat. Els seus companys la van acollir amb una especial calidesa i solidaritat.

A l'aula, alumnes i professors també van aprofitar per parlar de les xarxes socials i de l'ús que se'n fa, ja sigui per obtenir informació com per difondre la imatge d'un mateix i la interpretació que d'aquesta es pot fer. Ahir mateix, sense anar més lluny, alguns mitjans intentaven explicar el tarannà del nen amb informació extreta del seu perfil de Facebook.

L'institut del barri de Navas tornarà aquest matí a les vuit a la plena activitat. Hi tornaran els dos alumnes que van quedar ferits i ahir van rebre l'alta mèdica. Demà, dia de Sant Jordi, el centre durà a terme activitats relacionades amb la diada. La vida tampoc s'atura al Joan Fuster.

El minut de silenci que es va viure a l'institut es va reproduir a tots els centres d'ensenyament de Catalunya. La consellera, Irene Rigau, acompanyada de l'alcalde Xavier Trias, van acudir a l'institut Alzina, de Sant Andreu, on la seva directora va llegir un comunicat on va proclamar: “Avui tots som l'IES Joan Fuster.”

Les concentracions de dol es van produir en l'àmbit polític amb la celebració d'un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume, amb el president Artur Mas al davant, i al Parlament de Catalunya.

“Fora del brot psicòtic, és un alumne fantàstic”

El professor d'Educació Física del Joan Fuster, David Jurado, que va acabar calmant i desarmant l'alumne que va agredir mortalment un altre docent, va explicar ahir que ho va aconseguir “parlant i no més parlant”. En el moment dels fets, David Jurado era al pati preparant una de les seves classes quan va veure que començaven a arribar alumnes desorientats i nerviosos i va sonar l'alarma de l'institut. Va recordar haver vist moltes escenes de pànic i que quan el va trobar abans de poder-lo reduir era en una aula amb un ganivet, una ballesta i una motxilla i manipulant una ampolla per fer, suposadament, un còctel molotov. En referir-se a l'autor de l'agressió, el professor va assegurar que “ fora del brot (psicòtic) és un alumne fantàstic”. Va afegir que el nen no havia donat cap símptoma. “A vegades, els adolescents acumulen tensions i, si s'ajunta amb un brot, es produeix la tempesta perfecta, s'ajunta tot”, va assegurar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia