Societat

Penes de fins a un any i mig de presó per a tretze acusats pels aldarulls de Can Vies

El jutge els imposa la pena mínima prevista pels delictes de d'atemptat a l'autoritat i desordre públics

La defensa lamenta que la resolució es basi en les declaracions dels Mossos d'Esquadra

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a penes d'entre un any i un any i mig de presó els 13 joves acusats de participar en els aldarulls posteriors al desallotjament del Centre Social Ocupat Can Vies, al barri de Sants, al maig de l'any passat Es tracta del judici amb més acusats dels que s'han celebrat fins avui per aquests aldarulls.

El titular del Jutjat Penal 28 ha condemnat tots els joves a una pena d'un any de presó per atemptat a l'autoritat. A vuit d'ells els ha imposat a sis mesos més per desordres públics, segons han explicat a l'ACN fonts properes al cas.

El magistrat els aplica la pena mínima prevista pels dos delictes, en contra del criteri de la Fiscalia, que demanava gairebé sis anys de presó per als 13 acusats: 3 anys i 10 mesos de presó pel delicte d'atemptat a l'autoritat i 2 anys més pel de desordres públics. En concret, per haver presumptament llençat pedres “tipus llambordes” i ampolles de vidre als antiavalots dels Mossos i creuar contenidors al mig del carrer.

La versió de la Fiscalia es basava fonamentalment en la declaració dels agents de paisà que van assegurar haver vist els joves provocant aldarulls i després els haurien seguit fins al portal on van ser detinguts.

Tots els acusats van admetre estar a la zona la nit dels fets, i alguns van seguir la manifestació, però van negar haver creuat contenidors ni haver tirat objectes a la policia. Així mateix, van justificar haver-se ficat en un portal del carrer Sant Crist per refugiar-se de les càrregues policials.

Els processats van explicar que eren de diversos grups d'amics que no es coneixien entre ells. Cinc dels acusats són d'un esplai de Cerdanyola del Vallès, dos són de Mollet del Vallès i un altre és nord-americà.

En declaracions a Europa Press, l'advocat d'un dels condemnats, Gabriel Miró, ha lamentat que el jutge s'hagi basat per condemnar-los en les declaracions policials. Tot i així, ha considerat que la sentència ha estat “la millor que podia ser” una vegada donada aquesta premissa.

El jutge arriba a precisar en la seva sentència que només té dues opcions: creure's la versió policial o considerar que és falsa, ja que està convençut que no existeix risc que els agents es confonguessin a l'hora d'identificar-los.

Davant el dilema de si els Mossos van mentir o van dir la veritat, el jutge s'inclina per concloure que la policia no menteix, per la qual cosa condemna els acusats.

Els joves, alguns dels quals ja han anunciat que tenen la intenció de recórrer, podrien acabar evitant l'ingrés a la presó, en ser la pena inferior als dos anys.

A un dels condemnats, que és de nacionalitat nord-americana, el jutge li proposa suspendre l'execució de la seva condemna, en el seu cas d'un any de presó, per l'expulsió del país.

En el judici, que es va iniciar el passat 14 d'abril, aquest jove nord-americà va explicar que passava uns dies a Barcelona amb una amiga i que es va veure sorprès pels incidents de Can Vies sense ni tan sols saber el motiu de les manifestacions ni tenir notícia del desallotjament del centre ocupat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia