Societat

Persones amb discapacitat intel·lectual reivindiquen recuperar el dret a votar

La incapacitació judicial que serveix per protegir-los els deixa sense poder participar en les eleccions

Dincat demana que la incapacitació sigui parcial

Tens dret a votar. Ho saps? és una campanya que ha posat en marxa la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual ( Dincat ) per encarar aquest any farcit d'eleccions en què volen reivindicar el dret a votar de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament. I no només a exercir el dret de vot d'aquestes persones, sinó que, en un marc més ampli, reivindiquen el de participar activament en la vida política i pública.

La qüestió és que més de 14.000 persones que viuen a Catalunya i tenen edat per participar-hi queden fora dels comicis electorals perquè han estat incapacitades judicialment. Aquesta incapacitació és la forma que tenen moltes famílies de protegir-los en diferents àmbits. A l'Estat, la llei electoral lliga aquesta incapacitació judicial a la pèrdua del dret al sufragi. L'any passat, però, un noi del País Valencià va recuperar el dret de vot amb una sentència basada en la convenció de l'ONU. I és això el que reclama Dincat: que no hi hagi una retirada automàtica dels drets civils, sinó la possibilitat d'una incapacitació parcial.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va rebre, divendres, una delegació de Dincat encapçalada per la presidenta, Rosa Cadenas. Li van presentar la guia La vida política. Claus per participar-hi activament, que explica clarament conceptes clau de la vida política, però també els passos per poder votar i quin és el procés legal per poder rehabilitar aquest dret en el cas de les persones que se'n veuen privades per una sentència d'incapacitació.

Aquesta campanya de Dincat s'emmarca en una de més general que reivindica que les persones amb discapacitat puguin gaudir d'una vida plena i participin en la presa de decisions que les afecten, com fa tothom. En referència al fet de votar, l'entitat subratlla que la resta de ciutadans no són avaluats per determinar la seva competència i, per tant, les discapacitades tampoc haurien de ser-ho.

LES DATES

10.2013
El Congrés
va acordar reformar la llei electoral per no deixar-ne fora persones amb una incapacitació judicial.
2006
Les Naciona Unides
van establir que les persones amb discapacitat tenen dret a elegir els seus governants.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia