Societat

Funeral d'Estat a la Sagrada Família per les víctimes de la tragèdia aèria als Alps

A l'acte hi hagut una nodrida presència internacional d'ambaixadors i cònsols d'almenys catorze països

Tot i les crítiques inicials, representants de tres confessions no catòliques han fet finalment un parlament d'uns tres minuts cadascun

Les autoritats catalanes, espanyoles, franceses i alemanyes han arribat poc abans de les sis de la tarda d'aquest dilluns a la Sagrada Família de Barcelona per assistir al funeral d'estat per les 150 víctimes de la tragèdia aèria de Germanwings als Alps francesos el passat 24 de març. La cerimònia ha omplert la basílica, que té capacitat per a 1.500 persones, comptant prop d'un miler de familiars de víctimes, autoritats i altres persones, com membres dels equips de rescat i alumnes de l'institut Giola de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) que van fer un intercanvi amb nens alemanys de Haltern am See que van morir quan tornaven a casa. La cerimònia s'ha fet entremig de fortes mesures de seguretat.

En total han confirmat la seva presència familiars de 52 víctimes, i cada família tenia deu invitacions. Cal recordar que entre les 150 víctimes, 53 residien a Catalunya, 47 tenien nacionalitat espanyola i 72 alemanya.

La cerimònia ha començat a les 18:02 hores amb el càntic “la Terra lloï al Senyor” en diversos idiomes i l'entrada a la basílica dels estudiants de Llinars, que han portat 150 espelmes, una per cada víctima, que han dipositat a les escales de l'altar. En un dels parlaments, a l'acte s'ha citat l'estrofa “guieu-nos cap al Cel” del poema del Virolai de Jacint Verdaguer, dirigit a la Mare de Déu del Montserrat. Sistach ha recalcat que aquest dilluns es celebra la festa de la patrona de Catalunya, i ha demanat “mirar a Maria, com a Mare de la Misericòrdia”.

La celebració ha sigu bàsicament catòlica, s'ha fet en català, castellà, francès i alemany, amb presència de l'italià, l'anglès i el grec, i ha estat presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, que va rebre crítiques per no permetre una cerimònia interreligiosa.

No obstant, entre els 25 capellans i seminaristes de Barcelona i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) que han ajudat a Sistach hi hagut un de ritu grec. Aquest ha cantat un passatge de l'evangeli en aquesta llengua. A més a més, representants de la confessió evangèlica, jueva i musulmana han parlat uns tres minuts cadascun en els moments finals de l'acte.

Missatge interreligiós

El representant de l'Església evangèlica ha començat el primer per expressar que “la tragèdia ens confronta amb tota la nostra petitesa”. Ha assegurat que Jesús “ens promet consol fins i tot quan ens trobem en el nostre desconsol”, i també amb el suport de “la proximitat dels que ens estimen i estimem”.

El parlament del representant de la comunitat jueva, Jorge Burdman, ha tingut un estil més humanista. Ha començat reconeixent que és impossible de definir el dolor “de la mateixa manera que és difícil explicar què és un somriure”, i al mig de la seva intervenció s'ha emocionat. La véu de Burdman s'ha trencat en el moment en què ha fet referència als joves: “Déu no va crear una religió, sinó a un home i una dona i en ells, en aquests joves, es troba el nostre futur per crear un món que volien d'amor i justícia”.

Per últim, el representant de la comunitat musulmana, Mohamed Halhoul Devoun, ha expressat “el dolor més profund” i la proximitat a totes les famílies “presents i també les que no hi són”. Halhoul citat un versicle alcorànic en què s'anuncien “bones noves per als que tenen paciència quan els hi cau una desgràcia”, un missatge que considera que “aporta enteresa i assossegament a l'ànima” per a poder tenir forces per a superar aquesta tragèdia.

L'acte ha finalitzat amb unes paraules de Sistach en què espera que “l'acte els hagi acompanyat el cor”, per un dolor que “agermana els uns i els altres”. Seguidament, els Reis d'Espanya, el president del Govern, i el president Artur Mas, per aquest ordre, han recorregut les banquetes on es trobaven els familiars de les víctimes per a oferir-los condol i companyia.

Funeral internacional

L'acte religiós ha estat presidit pels reis d'Espanya, Felip i Letícia, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, que han conversat uns instants a les portes del temple. També ha assistit el president valencià, Alberto Fabra, així com la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la catalana, Joana Ortega. També assisteixen el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'ERC, Oriol Junqueras, i altres polítics. El funeral ha comptat amb una àmplia presència d'ambaixadors i cònsols, com els del Regne Unit, EUA, França, Alemanya, Dinamarca, els Països Baixos, Kazakhstan, Bèlgica, el Japó, Xile, Mèxic o Colòmbia, així com membres dels equips d'emergència i la gendarmeria.

Per part de Lufthansa han vingut el seu president i conseller delegat, Carsten Spohr, i el director general de Germanwings, Thomas Winkelmann. Rajoy, Mas i Trias han estat parlant uns minuts a la porta del temple, esperant l'arribada dels Reis enmig d'una pluja fina i una mica de vent. Després de l'arribada dels reis, tots han estat saludats pel cardenal Sistach i han fet l'entrada junts a la basílica. Des d'Alemanya, han acudit el cap de la Cancelleria Federal, Peter Altmaier, i Sylvia Löhrmann, vicepresidenta de l'estat federal de Rin del Nord-Westfàlia. Per part de França, han assistit el secretari d'Estat d'Assumptes Europeus, Harlem Desir, i la prefecta de la regió dels Alps-Alta Provença, Patricia Willaert.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.