Societat

Creix un 29% el nombre de beneficiaris de Càritas

Els responsables de l'entitat alerten que la situació de pobresa s'està estenent i cronificant

La presència dels anomenats “treballadors pobres” és del 18% i són ja una nova borsa de pobresa

Un total de 55.750 persones de les comarques gironines es van beneficiar, l'any passat, dels diferents programes socials que Càritas té en marxa. Es tracta d'un 29% v de beneficiaris que el 2013, en què el nombre de beneficiaris va ser de 42.943. I és que, malgrat el propòsit de l'entitat de créixer en qualitat més que en quantitat, les necessitats continuen augmentant i la realitat ha superat novament totes les previsions, segons van exposar ahir el director i el secretari general de Càritas, Ramon Barnera i Martí Batllori, respectivament, en la presentació de la memòria del 2014. “Ens agradaria dedicar-nos més a atendre millor les persones que no pas a atendre'n més. Però la realitat és la que és i quan se'ns presenten necessitats no podem dir que no”, va exposar Barnera. I és que, segons van advertir els responsables de l'entitat, la situació de pobresa s'estén, s'intensifica i es cronifica, de manera que en aquests moments només un 33% de la població gironina no està en una situació de risc d'exclusió social.

Més esforços

En aquesta línia, van destacar que la mitjana d'intervencions amb les persones ateses s'ha incrementat i ha passat de 4,3 a 5. També van remarcar que un 45% dels usuaris que van ser atesos per l'entitat era el primer cop que s'hi adreçaven per demanar ajuda, i que un 40% continuen amb Càritas al llarg d'aquest any. “Hem de dedicar més esforços a ajudar les persones a sortir-se'n”, va subratllar Batllori.

El nombre de famílies senceres que recorren a l'ajuda de Càritas segueix una línia ascendent: el 2013 representaven el 68% i l'any passat van pujar quatre punts i van arribar al 72%. Un 60% de les famílies tenen un o dos fills, i un 40% són nombroses. Per contra, el nombre de persones que estan soles i que no disposen de cap suport familiar ha baixat quatre punts en el darrer any. El 2013 eren un 32%, i l'any passat, un 28%. Un 54% de les persones ateses tenen entre 25 i 45 anys; els més grans de 45 anys representen el 25% i la franja de població infantil i juvenil (de zero a setze anys) és d'un 11%. Set de cada deu usuaris són estrangers no comunitaris.

Entre els diferents col·lectius amb què treballa Càritas, sobresurt la presència, cada cop més important, dels anomenats “treballadors pobres”.

Treballadors pobres

Es tracta de persones que, tot i tenir feina, tenen moltes dificultats per arribar a finals de mes perquè ocupen un lloc de treball precari. Un 18% de les persones ateses l'any passat per Càritas tenien aquest perfil. L'augment d'aquest grup entre els usuaris de Càritas (el 2013 era del 15%) posa de manifest que “tenir feina no és, en tots els casos, la porta de sortida de la crisi”, segons va subratllar Barnera, que va expressar la seva preocupació per aquest fenomen.

Creix el pressupost

Un 83% de la despesa que Càritas va fer l'any passat, i que va ser de 6,2 milions d'euros, es va destinar a l'acció social. Un 23% del pressupost va anar a parar als centres de distribució d'aliments (CDA), seguits, amb un 22,5% de la despesa, dels programes de cooperació internacional. Les activitats de promoció i inserció laboral i d'acollida es van emportar un 15% del pressupost, respectivament.

El pressupost del 2014 de Càritas va ser un 27% superior al del 2013 a causa de l'increment dels diners procedents dels fons privats i sobretot dels fons públics. Aquests últims van representar un 41%. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va destacar que la quantitat provinent de la recaptació de l'IRPF havia estat més elevada que el 2013 a causa de la qualitat dels projectes gironins. Els responsables de l'entitat consideren que l'increment d'aquesta partida és un reconeixement a la tasca que es du a terme.

LA FRASE

La pobresa es cronifica. La xarxa familiar en què se sostenien moltes famílies es debilita
Ramon Barnera
director de càritas diocesana de girona

LA XIFRA

40
per cent
de les famílies que demanen ajuda a l'entitat són nombroses. L'altre 60% tenen un o dos fills.

Un 230% més d'ajuts per pagar els rebuts de la llar

Els ajuts que Càritas va destinar al pagament dels rebuts del subministrament d'energia –de llum, principalment, però també de gas i aigua– van augmentar, en un any, un 230%. Prop de 360 famílies gironines van rebre aquest tipus d'ajuda. Davant d'aquesta situació, l'entitat va posar en marxa uns tallers contra la pobresa energètica per intentar que els beneficiaris dels ajuts facin un consum més eficient. En total, Càritas ha destinat a ajudes econòmiques 769.853 euros, un 26,94% més que l'any 2013. La majoria d'aquests diners (110.394 euros) es van destinar al cobriment dels subministraments dels habitatges. Els ajuts destinats a pagar beques menjador han experimentat també un augment notable en el darrer any (un 179%), i la mateixa tònica han seguit els ajuts per pagar el lloguer de l'habitatge (han augmentat un 88%) i els que s'han invertit en el finançament de medicaments, amb un 60% d'increment. Per ajudar a la gestió de la problemàtica associada a la crisi, Càritas ha posat en marxa el projecte Ubuntu, amb grups de treball emocional i comunitari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia