Societat

L'Estat demana al TSJC repetir la matrícula a les escoles catalanes per incloure el castellà com a vehicular

El Ministeri d'Educació recorre la normativa de preinscripció, acusa la Generalitat de portar “a l'extrem” la immersió lingüística i reclama que s'obligui a impartir un 25% del temps lectiu en castellà

El govern espanyol assegura que no vol arraconar el català sinó fer que el castellà s'integri als centres amb una “proporció raonable”

L'Advocacia de l'Estat ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la resolució de la Generalitat per la qual s'aproven les normes de preinscripció i matrícula d'alumnes en centres catalans per al curs 2015-2016. Segons ha explicat el Ministeri d'Educació, en el recurs es demana obrir un nou període de matriculació escolar a Catalunya que garanteixi el castellà com a llengua vehicular el pròxim curs, és a dir, que s'imparteixi almenys un 25% del currículum en castellà. Així ho ha anunciat aquest dimecres la secretària d'Estat d'Educació, Formació Professional i Universitats, Montserrat Gomendio.

Gomendio ha detallat que “el problema va sorgir perquè, un any més, el formulari d'inscripció no preveu una casella perquè les famílies puguin elegir el castellà com a llengua vehicular”, segons ha informat El Mundo.

“I aquells alumnes que manifesten que la seva llengua és el castellà se'ls indica que rebran atenció individualitzada, mesura que va contra la normativa vigent”, ha remarcat Gomendio.

Com a mesura cautelar, ha demanat l'obertura d'un nou termini de matriculació escolar el “qual incorpori a la seva oferta i planificació educativa l'ús del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable”, ha remarcat la secretaria d'Educació.

El recurs ha estat admès a tràmit per la Secció cinquena de la Sala contenciosa administrativa del TSJC per la “inactivitat” de la Generalitat en relació amb el desenvolupament normatiu respecte a la Constitució i la LOE que fixa l'ús del castellà en una proporció raonable per impartir de forma ordinària a les aules, ha indicat el Ministeri.

A instàncies del departament que lidera José Ignacio Wert, el recurs també carrega contra la resolució d'admissió i matrícula “per no permetre sol·licitar ensenyament en castellà i mantenir l'atenció individualitzada per als alumnes la llengua materna dels quals sigui el castellà”.

Segons Gomendio, a Catalunya hi ha un sistema d'immersió lingüística que per si mateix no planteja cap problema, però que s'ha portat tant a l'extrem que només s'imparteix castellà a l'assignatura pròpia del castellà.

El Ministeri ha insistit que la voluntat del recurs no és la de desplaçar el català, ni acabar amb el sistema d'immersió, sinó que el castellà estigui integrat en l'oferta educativa dels centres públics en una “proporció raonable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia