Societat

El govern i els partits fan pinya i deploren un “atac” polític per la via judicial

Mas retreu al PP que intenti canviar el model als tribunals perquè no pot fer-ho a les urnes

CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP veuen amenaçada la cohesió social

Blindatge polític a la immersió. No hi ha cap altre tema que generi més consens parlamentari que la defensa del català a l'escola. El govern i la majoria dels partits catalans, a excepció del PP i C's, van tornar a exhibir ahir unitat en la defensa del model educatiu. El recurs del govern espanyol al TSJC contra la resolució que regula les preinscripcions escolars va fer alinear CiU, el PSC, ICV-EUiA i la CUP contra el que veuen com un “atac” polític per la via judicial en la vigília de l'inici de la campanya electoral del 24-M. “Com que no poden canviar Catalunya a través dels vots, la intenten canviar a través dels tribunals i de les sentències”, va denunciar el president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control al Parlament. El PP havia acusat el govern de fer una preinscripció “il·legal”. “La immersió lingüística ha estat un model d'imposició obligatòria que no ha garantit la llibertat i ha fet que els pares hagin anat als tribunals”, va etzibar Alícia Sánchez-Camacho.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, es va reunir amb els partits catalans per vertebrar la defensa de llei d'educació de Catalunya i d'un model que, segons Mas, és un exemple d'èxit des del punt de vista pedagògic i de la cohesió social. ERC va carregar contra el que considera un “atemptat irresponsable a la convivència” per generar un conflicte inexistent. El PSC va qualificar d'error majúscul la determinació del ministre José Ignacio Wert. “Serem el rayo que no cesa contra el PP”, va garantir ICV-EUiA, en una homenatge a la cultura castellana personificada en Miguel Hernández. Per la CUP, és una “barbaritat pedagògica” i un “nyap jurídic insostenible i inaplicable”. En un gest simbòlic, la majoria de partits va rebutjar traduir les declaracions al castellà per a les televisions i ràdios espanyoles per visualitzar-hi la pluralitat nacional de l'Estat.

LES FRASES

Volen intentar canviar Catalunya i, com que no poden fer-ho a través dels vots, la intenten canviar als tribunals
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Qualsevol alumne que acaba la primària a Catalunya parla el triple de llengües que qualsevol president del govern espanyol
Oriol Junqueras
PRESIDENT D'ERC
Políticament és un error majúscul. Pedagògicament, i en termes de cohesió civil i social, és una barbaritat
Rocío Martínez-Sampere
DIPUTADA DEL PSC
Els cops d'estat es desobeeixen. [...] Necessiten un programa radical d'immersió democràtica
David Fernàndez
DIPUTAT DE LA CUP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia