Societat

Denuncien la mort d'un pacient per una hèrnia gegantina després de 2 anys en llista d'espera

L'Hospital de Bellvitge havia ajornat reiteradament la seva operació adduint a la manca de disponibilitat d'un quiròfan lliure

El malalt va ser finalment operat d'urgència perquè la inflamació posava en risc immediat la seva vida, i va morir tres mesos desprès per complicacions postoperatòries

La família d'un home mort el passat mes de gener a l'hospital de Bellvitge ha presentat davant del jutjat una denúncia penal contra una metgessa i el propi centre per homicidi imprudent i omissió del deure de socors, ja que el pacient va morir després d'estar més de 22 mesos en llista d'espera per una hèrnia abdominal. L'home va ser diagnosticat quan l'hèrnia tenia la mida d'una pilota de ping-pong el gener del 2013, però no va ser operat d'urgència fins l'octubre del 2014 quan l'hèrnia, de la mida d'una pilota de bàsquet, li va rebentar. La intervenció d'urgència i a vida o mort va mantenir ingressat l'home tres mesos, fins que al passat gener d'enguany va morir.

La denúncia ha estat presentada aquest dijous en roda de premsa per la presidenta de l'associació el Defensor del Paciente, Carmen Flores, el lletrat de l'entitat José Aznar i la filla del pacient mort, Sonia López, entre antres representants d'associacions de pacients. Segons l'associació que assessora a la família, la causa de la mort és la llarga espera abans de ser operat, ja que si s'hagués intervingut molt abans l'operació hauria estat molt més senzilla, similar a una que l'home havia superat el 2011. Aquesta hèrnia havia estat provocada per una laparotomia per curar-li un tumor hepàtic i d'intestí.

La hèrnia es va tornar a obrir l'octubre del 2012 i tres mesos desprès, al gener del 2013, se li va diagnosticar i se'l va posar en llista d'espera perquè estava començant a patir d'eventració, és a dir, de pressió sobre el diafragma i la capacitat de respirar amb normalitat. La metgessa que l'havia portat des del principi li va indicar que seria intervingut abans d'acabar aquell any i es va considerar que l'hèrnia i l'eventració ja eren gegantines, però l'operació no es va considerar urgent. Per això, la família no va demanar el trasllat a cap altre hospital públic.

Sense cap quiròfan lliure

A mesura que va passant l'any, segons explica l'associació, la família del finat ha demanat en nombroses ocasions a la direcció de Bellvitge que s'avançara la intervenció a causa de la gravetat de la malaltia, però que la resposta del centre va ser que “no hi havia cap sala d'operació lliure” per a poder fer-ho. Concretament, informaven que hi havia 17 pacients amb càncer de pàncrees davant seu.

Va arribar l'any 2014 i l'home no havia estat operat encara, i l'hèrnia havia crescut fins a unes dimensions que li va començar a dificultar la seva vida privada. La inflamació havia pujat cap amunt, pressionant el diafragma i els pulmons, dificultant-li la respiració, i fins a unes dimensions que van començar a provocar úlceres a la pell. El maig del 2014 el pacient va fer un escrit reclamant una data per a la intervenció, cosa que no va ser resposta per l'hospital fins mig any després.

Finalment, l'octubre del 2014 va ingressar altre cop d'urgència perquè l'úlcera li havia rebentat i el van haver d'operar immediatament, en una intervenció a vida o mort. L'home va quedar ingressat a l'hospital, on va haver de romandre a la UCI en diverses ocasions per complicacions en el postoperatori, ja que la ferida no cicatritzava, i diversos òrgans com el ronyó i el fetge li van començar a fallar. Finalment, el 15 de gener del 2015 va morir. Per tot això, la família demana que la metgessa sigui acusada d'un delicte d'homicidi imprudent i d'omissió del deure de socors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia