Societat

Cultura arrossera a la Costa Brava

Una exposició, que es pot visitar a l'Escala, recull la importància històrica del cultiu de l'arròs a l'Empordà

Avui, s'hi fan unes 6.000 tones d'arròs

Jornades gastronòmiques a Pals i Lloret

L'Empordà era i segueix sent terra arrossera. Aquest és el missatge de l'exposició inaugurada a final d'abril a l'Escala i que es podrà veure durant un any al Museu de l'Anxova i de la Sal. El museu i el Centre d'Estudis Escalencs són els promotors d'aquesta mostra.

Tot i que, avui, el cultiu de l'arròs es concentra majoritàriament al sector del Baix Empordà, Lurdes Boix, directora del Museu de l'Anxova i de la Sal, explica que el conreu de l'arròs a l'Empordà, a l'entorn de les desembocadures dels rius Ter i Daró, al sud, i Muga i Fluvià, al nord, va ser molt important en totes les èpoques.

Des de l'edat mitjana

Els orígens del conreu es remunten a l'edat mitjana, quan es construïren molins de blanquejar arròs com ara el de Pals (el més antic documentat), el 1452, i el d'Empúries, el 1458. Durant el segle XVIII, l'auge de l'arròs va ser espectacular, tot i les malalties que provocava el seu conreu, mentre l'aigua era estancada: la malària i el còlera. El 1837, va ser prohibit per l'elevada mortalitat. A l'Escala, va morir una cinquena part de la població.

A principi del segle XX, es va tornar a lluitar pel seu conreu i va ser durant la postguerra quan, per pal·liar les necessitats alimentàries de la població, es va tornar a conrear, especialment entre els anys 1940 i 1960. Josep Pericay, president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals (entitat que agrupa, avui, la vintena de productors d'arròs repartits entre l'Alt i el Baix Empordà), confirma que el moment de màxima expansió va ser als anys cinquanta, des de Pals i fins a Castelló d'Empúries.

Després d'uns anys de forta davallada, el cultiu de l'arròs a l'Empordà es va recuperar a partir dels noranta. Pericay explica que, en l'actualitat, hi ha prop d'un miler d'hectàrees que produeixen entre 5.500 i 6.000 tones d'arròs. La major part es concentra, avui, als voltants de Pals, un 5% a Castelló d'Empúries i un 15% a Bellcaire. D'aquesta producció només entre un 25 i un 30% es comercialitza com a Arròs de Pals, la resta la tracten empreses del sector d'Amposta. “El producte hi és, però desenvolupar un infraestructura pròpia és més complicat”, diu Pericay.

Llibre i DVD

L'exposició de l'Escala també recalca la relació que el cultiu de l'arròs ha anat teixint al llarg dels anys entre l'Empordà i les terres de l'Ebre i de València. Durant la postguerra, colles de treballadors es van traslladar a l'Empordà i algunes ja es van quedar a viure aquí.

La mostra es completa amb un llibre (prologat per l'historiador Joaquim Nadal) que recull articles d'especialistes en la matèria i un DVD de memòria oral, en què han col·laborat el Museu d'Arqueologia de Girona, el Museu Valencià d'Etnologia, la biblioteca de Sueca, l'Ajuntament de Castelló de la Ribera (València), el Museu de les Terres de l'Ebre, l'Ajuntament de Pals, l'Associació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals i l'arròs Molí de Pals, a més d'unes 40 persones entrevistades.

Campanya a Pals

L'àrea de Pals és, avui, el rovell de l'ou pel que fa el conreu de l'arròs i la seva promoció gastronòmica. Des de principi d'aquest mes, Pals està immers en les XXII jornades gastronòmiques Pals i la cuina de l'arròs. Es tracta d'una iniciativa que van iniciar l'any 1993 l'Ajuntament, molins i restaurants d'aquesta àrea per promocionar la producció i el consum d'aquest producte local.

Les activitats van començar l'1 de maig i acabaran el 31 del mateix mes. Enguany, 14 restaurants ofereixen menús especials amb preus que van dels 25 al 60 euros, per endinsar els visitants en les peculiaritats culinàries d'aquest arròs. Paral·lelament a l'oferta dels restaurants, també s'han programat diverses activitats: des d'una trobada i un concurs d'instagramers, fins a visites guiades als arrossars, un tastet popular de l'arròs de Pals (el dissabte 16 de maig) o un curs de cuina específicament dedicat a la preparació de l'arròs.

Més enllà de les activitats d'aquest mes de maig, un dels actes que cal destacar també a Pals serà la plantada tradicional de l'arròs que se celebrarà els dies 12, 13 i 14 de juny. Serà el segon any que s'organitzi aquesta activitat en què un grup de pagesos veterans faran una demostració pública de la plantació manual de l'arròs, tal com es feia abans de la mecanització del procés, amb els peus a l'aigua. A l'octubre, es tancarà el cicle amb la sega i els veterans també recordaran com es tallaven les espigues d'arròs, com es feien les garbes i com es col·locaven sobre la barca de fusta arrossegada per un cavall.

Campanya gastronòmica de l'arrós de Pals

Pau Llosa

L'àrea de Pals és avui el rovell de l'ou pel que fa el conreu de l'arròs i la seva promoció gastronòmica. Des de principi d'aquest mes, Pals està immers en les XXII jornades gastronòmiques, “Pals i la cuina de l'arrós”. Es tracta d'una iniciativa que van iniciar l'any 1993 l'Ajuntament, molins i restaurants d'aquesta àrea per promocionar la producció i consum d'aquest producte local. Les activitats van començar l'1 de maig i acabaran el 31 del mateix mes. Enguany, 14 restaurants ofereixen menús especials amb preus que van dels 25 al 60 euros, per endinsar els visitants en les peculiaritats culinàries d'aquest arrós. Paral·lelament a l'oferta dels restaurants, també s'han programat diverses activiats: des d'una trobada i un concurs d'instagramers, fins a visites guiades als arrossars, o un tastet popular de l'arrós de Pals (el dissabte 16 de maig), o un curs de cuina específicament dedicat a la preparació de l'arròs.

Més enllà de les activitats d'aquest mes de maig, un dels actes a destacar també a Pals, serà la Plantada tradicional de l'Arròs que se celebrarà els dies 12, 13 i 14 de juny. Serà el segon que s'organitza aquesta activitat en la qual un grup de pagesos veterans faran una demostració pública de la plantació manual de l'arrós, tal com es feia abans de la mecanització del procés, amb els peus a l'aigua. A l'octubre es tancarà el cicle amb la sega i els veterans també recordaran com es tallaven les espigues d'arròs, com es feien les garbes i es col·locaven sobre la “barca” de fusta arrossegada per un cavall.

Jornades gastronòmiques a Lloret

Coincidint amb l'exposició a l'Escala i les jornades de Pals, a Lloret de Mar s'estan celebrant aquests dies –fins al 31 de maig– les XV Jornades Gastronòmiques de l'Arròs. En el cas de Lloret, Josep Franch, gerent del gremi d'hostaleria de Lloret i un dels promotors d'aquestes jornades, té molt clar que no es tracta pas de reinvidicar el cultiu de l'arròs, que no ha estat mai tradició en aquesta zona, però sí una cultura gastronòmica. “Reivindiquem l'arrelament de la tradició de l'arròs en la cuina local, els molts plats d'arròs que sempre s'han fet aquí, i més especialment l'arròs de l'art, que és molt nostre”, diu Franch. Tradicionalment, aquest arròs era el que feien les famílies de pescadors, després de treure l'art i de triar el peix; amb les peces menys aptes per a la venda, es feia l'arròs per a la gent de casa. Vint-i-set restaurants de Lloret de Mar participen en aquesta quinzena edició de les jornades i proposen, fins a finals de mes, menús basats en la cuina de l'arròs i en una forquilla de preus entre 25 i 55 euros.

E.C.

Jornades gastronòmiques a Lloret

Coincidint amb l'exposició a L'Escala i les jornades de Pals, a Lloret de Mar s'està celebrant aquests dies -fins al 31 de maig-, les XV Jornades Gastronòmiques de l'Arròs. Enel cas de Lloret, Josep Franch, gerent del gremi d'hostaleria de Lloret i un dels promotors d'aquestes jornades, té molt clar que no es tracta pas de reinvidicar el cultiu de l'arròs, no ha estat mai tradició en aquesta zona, però sí una cultura gastronòmica. “Reivindiquem l'arrelament de la tradició de l'arròs en la cuina local, els molts plats d'arròs que sempre s'han fet aquí, i més especialment l'Arròs de l'Art, que és molt nostre”, diu Franch. Tradicionalment aquest arròs era el que feien les famílies de pescadors, després de treure l'art i de triar el peix, amb les peces menys aptes a la venda es feia l'arròs per la gent de casa. Vint-i-set restaurants de Lloret de Mar participen en aquesta quinzena edició de les jornades i proposen fins a finals de mes , menús basats en la cuina de l'arròs i en una forquilla de preus d'entre 25 i 55 euros.

E. C.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia