Societat

Colònies per a tothom

Fundesplai i la Fundació Pere Tarrés busquen donatius per cobrir les beques de l'estiu

Uns 8.500 infants de famílies sense recursos podran anar als casals, colònies o participar en tallers

Demanen que el lleure estigui garantit per llei

Garantir tant les activitats d'oci com les necessitats alimentàries bàsiques durant les vacances d'estiu és el gran objectiu que en aquests temps de crisi es plantegen les entitats socials que donen suport a la infància. Les entitats ja treballen a tot drap per tenir-ho tot a punt i alhora busquen fons per poder becar casals i colònies als infants de famílies sense recursos. La Fundació Pere Tarrés destinarà 950.000 euros a beques per arribar a 4.100 infants, un 10% més que l'any passat, mentre que Fundesplai (Fundació Catalana de l'Esplai) també confia superar les 4.539 beques del 2014.

La petició d'ajudes que reben aquestes entitats no deixa d'augmentar –el 27,3% d'infants viuen en situació o risc de pobresa– i han radicalitzat el seu discurs reclamant que l'educació en el lleure sigui un dret per a tots els infants. “Les colònies s'estan convertint en un luxe, i no ens ho podem permetre”, va denunciar fa uns dies el president de Fundesplai, Josep Gassó, en l'acte de presentació de l'oferta d'estiu. Per evitar situacions de desigualtat per falta de recursos, Gassó considera que “el lleure hauria d'estar garantit per llei”. Mentrestant, l'únic recurs són les beques. “No veiem la recuperació econòmica per cap banda –hi va afegir la subdirectora general de l'entitat, Núria Valls– i ens trobem amb moltes famílies que no tenen feina ni cap prestació”. Per cobrir la demanda, Fundesplai té en marxa la campanya #Botaperlainfància, la gimcana solidària i també una rifa per mobilitzar els infants.

El director de relacions institucionals de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, també va recordar en la presentació de Cap infant sense colònies que els menors tenen dret a l'educació en el temps lliure, i per això es fa una crida solidària per cobrir més beques. “Els nens que participen en colònies i casals són capaços de prendre iniciatives i compartir, son més competents i seran ciutadans millors, més solidaris i més participatius”, va indicar.

La Fundació Pere Tarrés ha incrementat un 236% les beques atorgades en els últims 5 anys i un 366% l'import destinat. El 51% dels recursos econòmics provenen d'administracions públiques, el 30% de l'Obra Social de La Caixa i el 19% d'aportacions privades. L'entitat diu que l'assignació de beques es fa amb un procediment molt rigorós.

LES FRASES

Les activitats d'estiu són una vivència i uns valors, però sobretot garanteixen l'equitat entre els infants
Núria Valls
subdirectora general fundesplai

LES XIFRES

Els infants que van de colònies són capaços de prendre iniciatives i compartir, i són més solidaris
Rafael Ruiz de Gauna
dir, relacions institucionals fundació pere tarrés
27,3
per cent
dels infants que viuen a Catalunya en aquests moments estan per sota del llindar de la pobresa.
243.900
llars
de Catalunya tenen tots els seus membres a l'atur i molts ja han esgotat totes les prestacions.

29a edició de la festa dels esplais

El parc Nou del Prat de Llobregat va tornar a ser ahir l'escenari de la Festa Esplai, que aquest any arribava a la 29 edició i que va aplegar 8.00 infants, joves i famílies de tot Catalunya. Els assistents a la cita anual de Fundesplai van poder gaudir de més de 50 activitats per a totes les edats. A més, molts es van sumar a la campanya #botaxlainfancia, que Fundesplai va engegar el gener passat per reivindicar els drets i la igualtat d'oportunitats de tots els infants i que ja ha arribat als 12.000 bots.

Durant tota la jornada, els participants es van fer fotos saltant en llits elàstics o fent botar una pilota i les van penjar a les xarxes. Per cada bot, les empreses col·laboradores (Eurest Catalunya, Supermecats PlusFresc i Autocars Bardet-GrupAvant) donen un euro que es destina a beques perquè infants en situació de risc puguin anar de colònies, fer activitats de reforç o utilitzar els menjadors escolars.

Festa Esplai també va servir d'escenari per presentar la campanya ‘Encerta l'estiu-un estiu per a tothom', que ofereix més de mil tandes de colònies, casals, campaments, etc., amb més de 60.000 places i que inclou 4.500 beques per a aquest tipus d'activitats d'estiu, quatre vegades més que l'any 2010.

Més enllà dels gestos, Fundesplai també vol aprofitar la proximitat de les eleccions municipals per emplaçar els partits polítics a fer de la infància una prioritat en les polítiques locals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia